Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen bäst i länet på att återvinna elskräp

Nästan 30 kilo elskrot per kommuninvånare lämnades förra året in på Härjedalens återvinningscentraler. Det är dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

– Det gör mig glad, säger Panos Alepliotis, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Härjedalingar är ett sällsynt duktigt släkte när det gäller att lämna in gamla elprylar på de sex återvinningsstationerna som finns runt om i kommunen. Förra året lämnades 28,57 kilo per invånare in enligt en mätning från branschorganisationen El-kretsen. Det placerar kommunen på sjunde plats i riket. Riksgenomsnittet är 15,47 kilo per invånare.

Rommy Stenvall i Sveg står och sorterar skräp vid miljöstationen utanför Konsum. Han tycker det är viktigt att lämna in gamla elprylar:

– Det är ju farligt avfall, kvicksilver och annat som är farligt för miljön, säger han.

– Och jag tror vi är duktiga på det här, det brukar alltid vara bra fart vid Myrstacken (återvinningscentralen i Sveg) när de har öppet.

En förklaring till att mycket elskrot återvinns i Härjedalen är de många turisterna som också använder återvinningscentralerna. Ofta ska det renoveras när någon sportstuga byter ägare och då hamnar gamla kylskåp, mikrougnar och annat elskräp på soptippen där El-kretsen hämtar skrotet gratis för återvinning. Panos Alepliotis på samhällsbyggnadsförvaltningen tycker att kommunen varit framgångsrik när det gäller att informera om hanteringen av sopor.

– Både tjänstemän och politiker har gjort ett bra jobb med att informera invånare och turister om att använda återvinningscentralerna. Det finns en hög medvetenhet om att vi ska vara måna om miljön, säger han.

Samtidigt händer det fortfarande att skräp slängs ute i skog och mark, både elskrot och annat miljöfarligt gods.

– Det finns mer att göra och jag vill att Härjedalen ska var en förebild när det gäller miljöfrågor, säger Panos Alepliotis.