Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårig utställning i foajén

Galleristerna var tveksamma, men Storsjöyran nappade direkt på Håkan Perssons skäggutställning.

Annons

Skepparkrans, fjun, stubb. Kärt barn har många namn. Från och med onsdag 30 juli befolkas Storsjöteaterns foajé av "100 män med skägg". Fotografen Håkan Persson har arbetat med idén i nästan två år och dokumenterat skäggiga män i Jämtland, New York, Lissabon, Köpenhamn och på Gotland. Några känner han, men de flesta är okända herrar som han stött på längs gatan. Det längsta skägget går långt ner på magen på dess okände upphovsman. Kortast skägg har artisten Robert Wells, som vid fototillfället förklarade att han hade odlat sommarskägg.

– Nyligen har det gått upp för mig att det är inne med skägg och att det till och med har bildats skäggklubbar på många håll. Det är roligt, säger Håkan Persson och tillägger att han tidigt var ute efter att skapa något slags mönster av skäggen. Nu har han tagit fram 20 schackbrädor med skäggrutor i olika nyanser som han säljer.

Utställaren själv är också en man med hår i ansiktet.

– Innan hade jag mustasch, men nu har jag haft skägg i över 30 år och kan inte raka mig. Det har blivit en del av min personlighet.