Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårig dröm för esteter

Musikalen Hair hade urpremiär i New York 1967. Året efter kom den till Sverige. Igår hade Vittras estetelever premiär på sin version av den kultförklarade flower-power skildringen.

Hair måste vara rena drömmen för en estetskola att få sätta tänderna i. Det känns i alla fall så när man slår sig ner i Storsjöteaterns salong och ser eleverna från musik, dans och teaterlinjen på Vittra rusa fram på scenen i färgglada och trasiga secondhand kläder. Dansar i 70-tals-moves till Aquarius och är så där ”crazy” som man bara kan vara när man leker hippie.

Längst bak på scenen sitter musikerna och backar upp kören och solisterna till välkända låtar som ”I got life” ”Hair”, ”Easy to be hard” med flera. Framför dem befinner sig cirka 30 talet aktörer, för det mesta samtidigt, vilket ger den rätta tillsammans-känslan som temat kräver. Solosånger finns det gott om, och många får chansen att briljera lite extra då och då. I refrängerna fyller hela ensemblen i och bildar en kraftig och härlig hippiekör. Dansen är med hela tiden, bryter ibland ut i mindre snygga koreografier.

Aktörerna rör sig mellan scenen och salongen, ruffsar publiken i håret och lägger in lite lokal anknytning i texten då och då, vilket lättar upp och lockar några skratt. Huvudpersonerna skräder inte heller att vara grova och frispråkiga i sin framtoning vilket känns helt rätt. Oavsett vilka känslor det väcker hos publiken får det i alla fall dem engagerade.

Ibland känns det dock som om föreställningen litar på att publiken ska vara insatta i hela historien innan, vilket gör att den känns lite spretig i de olika delarna. Det känns också som om några håller tillbaka i onödan. Det skulle räcka om fler vågade vara sina roller fullt ut för att kicka igång energin på scen mer. Men Hair är ändå en roande föreställning och när hela kören fyller i låtarna når de flummiga glädjevibbarna också ut i resten av salongen.