Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdrockshjältar i Munkflohögen

/
  • Jenny Widding har tagit över sin farfars gamla gård i Munkflohögen. Här finns också hennes ateljé i direkt anslutning till köket.
  • Jeansen med gitarristen Slash på ena låret var det första konstverket Jenny gjorde. Sedan dess har det blivit många fler, både på kläder och på canvastavlor.
  • ”Jag är inte så jätteförtjust i att bara göra ett ansikte, helst vill jag ha fler detaljer i bilden, som ett smycke, en klocka eller kanske ett gitarrhuvud”, säger Jenny.
  • I framtiden skulle Jenny gärna vilja jobba med att designa bandkläder.
  • Jenny Widding är 32 år. Efter en tid i Norge har hon och maken Roy flyttat tillbaka till länet.
  • Vid det här skrivbordet sitter Jenny och tecknar i filmen som hennes man Roy har gjort. För ett par veckor sedan nådde filmen Nikki Sixx som blev imponerad.
  • En gitarrlegend i svart hatt och solglasögon. Jo, visst känner man igen Slash när man ser honom.

De har överlevt sex, drugs and rock 'n' roll och de upphör aldrig att fascinera. Jenny Widding i Munkflohögen målar av rockens ikoner på tavlor och kläder. Konstverken imponerade så pass mycket på Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx att han ägnade flera minuter åt dem i sitt radioprogram.

Annons

Jenny Widdings man Roy gjorde en konstnärlig, svartvit Youtubefilm som föreställer Jenny när hon sitter i sin skaparhörna och tecknar Nikki Sixx, kanske mest känd som låtskrivare och basist i det omsusade bandet Mötley Crüe. Videon fick genomslagskraft och det dröjde inte länge innan Nikki Sixx själv kommenterade den på hennes twittersida med orden: Awesome, you rock girl! Morgonen efter fick Jenny veta att Nikki Sixx också hade pratat om hennes konst i sin egen radioshow Sixx sense.

– Det känns givetvis jättekul att jag har lyckats sticka ut så pass mycket att han ägnar tankemöda åt mig. Det visar att jag har gjort något annorlunda, säger hon och drar i den stickade mössan på huvudet. Hon har nyss varit hårmodell och förklarar leende att hon tänker behålla mössan på inomhus. Medan hon serverar kaffe drar blåsten ursinnigt i köksväggarna. Det är en kall dag i Munkflohögen.

Vägen har drivit igen på vissa ställen och den hårda vinden har kastat fläckar av snö på familjen Widdings gula husfasad. Här, på Jennys farfars gamla gård, bor Jenny och Roy tillsammans med sina två söner Matheo och Oscar. Innan paret fick barn levde de i Oslo och Roy har fortfarande kvar sitt jobb som säkerhetskonsult i den norska huvudstaden varannan vecka. Jenny kör hundsläde och mjölkar kor, fast nu är hon sjukskriven med ett brutet finger.

– Vi trivs bra här i vår lilla bubbla, men jag saknar att kunna gå på rockkonserter, säger Jenny, som alltid har varit kreativ men aldrig tidigare riktigt vetat vad hon ska satsa på. Hon har stickat, ritat och målat. Ett tag var hon också inne på att bli tatuerare. För ett år sedan föll bitarna på plats när hon skulle åka på festival och upptäckte att det inte fanns några roliga bandkläder att köpa.

– Vissa band har börjat göra t-shirts för tjejer, men fortfarande finns det väldigt lite att köpa. I framtiden skulle jag vilja designa bandkläder, säger hon.

Jenny tog saken i egna händer och målade av gitarristen Slash på sina jeans. Åt Roy gjorde hon en tröja med Motörhead. Det blev så bra att hon ritade fler hårdrockshjältar, både på canvas och på tyg. I olja, akryl eller tusch. Hon visar en tavla i olja som föreställer Dave Mustaine i Megadeth. I sällskapet finns också Audoslave/Soundgarden-musikern Chris Cornell, gitarristen och sångaren Myles Kennedy, som numera ingår i Alter Bridge, och Gun's and Roses sångare Axl Rose. Slash och Nikki Sixx är särskilt tacksamma att avbilda eftersom de står för så många kända attribut.

– De har så mycket karaktär. Nikki Sixx är så stylad och upptagen av att behålla sin image. Likadant är det med Slash. Så fort du ser hatten vet du direkt vem det är. Då behöver man egentligen inte vara så duktig som konstnär, säger Jenny blygsamt.

Nästa projekt är att göra en tavelserie med livebilder från en festivalspelning med Slash och hans band på Get away rock. Jenny har massor av idéer, i ett kollegieblock finns de alla uppskrivna. Man kan ju faktiskt måla på allt från kaffekoppar till duschdraperier. Ett duschdraperi är faktiskt redan inköpt, men vem som ska få äran att pryda det är frågan.

– Jag har inte riktigt bestämt mig för vem jag helst vill duscha med, kanske är det Slash, säger Jenny och skrattar.

Mer läsning

Annons