Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdrock dominerar festivalsommaren

Det blir en smutsig svart sommar. Aldrig förr har så många och så stora hårdrocksband varit bokade till Sverige. Sommaren 2010 får den tunga rocken egna festivaler över hela landet.

Annons

Vill du headbanga med Danzig? Låt oss hoppas det. Tillsammans med Guns N’ Roses, Aerosmith och Gary Moore är den mörke Elvis dragplåster på årets Sweden Rock. För två år sedan var festivalen störst i Sverige och ensam på toppen med 33 200 besökare. Nu är konkurrensen hårdare.

Sweden Rock är en av inte mindre än fem renodlade hårdrocksfestivaler i sommar. Sammanlagt kommer de locka någonstans mellan 100 000 och 150 000 besökare.

Bland uppstickarna finns Getaway Rock i Gävle och Rockweekend i Söderhamn. De två festivalerna ligger mindre än åtta mil från varandra och är planerade till samma helg, 8–10 juli.

Lars Nylin är chefredaktör för tidskriften Musikindustrin. Han känner branschen väl och varnar för överetablering.

– Hårdrocken är trots allt en ganska nischad genre och man kan undra hur publiken ska räcka till alla festivaler. Det måste bli några förlorare där, säger han.

Rockweekends festivalchef Martinus Eriksson är dock inte orolig för att festivalerna ska stjäla publik från varandra.

– Vi har kört två år tidigare och haft runt 5 000 besökare. I år har vi sålt tre gånger så många biljetter jämfört med samma tid förra året. Allt pekar mot att vi slår rekord, säger han.

Historiskt sett har hårdrocken huserat på de klassiska festivalerna. I början av 2000-talet bokade Hultsfred band som Deftones, Limp Bizkit och Rammstein. I år heter de största banden Kent och Scissor Sisters. Hårdrocken har flyttat till eget, som helt nystartade Getaway i Gävle.

– Vi ville skapa en festival för folk som verkligen älskar hårdrock. Vi är någonting mitt emellan en skogsfestival och en stadsfestival. Festivalområdet med de stora gasklockorna i Gävle är perfekt för de hårdrocksklubbar vi vill köra sent på kvällarna, säger festivalgeneralen Tomas Jernberg.

Utöver giganterna Guns N’ Roses och Aerosmith kommer ytterligare storheter som Megadeath, Mötley Crüe, Motörhead, Alice Cooper och Iron Maiden till Sverige i sommar.

– Det är extremt, det enda riktigt stora band som inte kommer i sommar är Metallica, men de var ju här två-tre gånger förra året, säger Tomas Jernberg.

Live Nations Thomas Johansson är tyngst i branschen. På 1900-talet tog han band som Deep Purple, Black Sabbath och Led Zeppelin till Sverige.

Han bokar Metallica under årets turné i Östeuropa och har naturligtvis fingrarna med i spelet när Live Nation tar den turnerande festivalen Sonisphere till Stockholm. Thomas Johansson har en bestämd uppfattning om varför hårdrockens ställning blivit så stark.

– Förr var det fult att vara hårdrockare. På 80- och 90-talet var hårdrock det töntigaste som fanns, men de som var unga då har vuxit upp och nu har genren blivit rumsren. Ska man sälja mycket biljetter behöver man locka flera generationer och det gör hårdrocksbanden. Jag brukar säga att Metallica är det nya Rolling Stones, säger han.