Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare prioriteringar när landsbygdsstödet minskar

Centerpartiet lyckades inte få igenom sina krav på ett utökat stöd för den svenska landsbygden.

– I den allmänna politiska debatten pratas det en massa om landsbygden, men när det krävs resolut politisk handling är det ingen som gör något, säger Per Åsling (C).

I februari i år förhandlades EU:s nya långtidsbudget. När förhandlingarna var avslutade stod det klart att EU framöver kommer att bidra med betydligt mindre pengar för att utveckla den svenska landsbygden. Totalt handlar det om ett minskat landsbygdsstöd på 500 miljoner per år de kommande sju åren.

Centerpartiet krävde efter förhandlingarna att regeringen skulle gå in och täcka de förlorade pengarna med ett utökat statligt stöd. Men nu står det klart att Centern inte lyckades övertyga de andra partierna inom alliansen.

I budgetförhandlingarna med de andra partierna hade Centern krävt att staten skulle årligen skulle skjuta till de 500 miljoner som EU inte längre bidrar med. Slutresultatet blev ett utökat statligt stöd på 129 miljoner, det vill säga bara en fjärdedel av Centerpartiets krav.

– Moderaterna och Socialdemokraterna vill skära ned på landsbygdsstödet, Folkpartiet vill skrota det, så med tanke på hur den politiska verkligheten ser ut har vi ändå lyckats ro hem fem miljarder i landsbygdsstöd, säger Per Åsling, centerpartistisk riksdagsman för Jämtlands län.

Minskningen innebär att det totala landsbygdsstödet de närmaste sju åren kommer att landa på 32,5 miljarder kronor i stället för de 35 miljarder kronor som stödet har varit under åren 2007 till 2013.

– De stora farhågorna gällde ju om det hade blivit 27,5 miljarder, men det kommer att behöva prioriteras hårdare nu, säger Per Åsling (C).