Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare krav på de arbetslösa

Arbetsförmedlingens nya direktiv innebär att de arbetssökande måste rapportera in vilka arbeten de sökt, varje månad.

I tisdags började nya regler att gälla för de öppet arbetslösa runt om i landet. Reglerna hör ihop med det som kallas aktivitetsrapportering. Aktivitetsrapporteringen går i korthet ut på att de arbetssökande ska redovisa de jobbansökningar som gjorts den senaste månaden till arbetsförmedlingen. Den som missar en rapportering eller ett inbokat möte får en varning. Upprepas det kan det innebära sanktioner från a-kassan.

– Bakgrunden är att regeringen vill att arbetsförmedlarna och de arbetslösa ska ha en tätare kontakt, säger Urban Gyllander, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Östersund.

Betyder det här att det finns en kritik mot att det varit för få kontakter tidigare?

– Man skulle kunna tolka det så, säger Urban Gyllander. Han anser att de nya reglerna förutom tätare kontakt också innebär att arbetsförmedlingen får en bättre överblick.

– Genom att studera vilka jobb som sökts kan arbetsförmedlarna se hur aktiv den arbetssökande är eller kanske behöver utvidga sitt geografiska sökområde.

Reaktionerna från de arbetssökande över de nya reglerna har varit olika enligt Urban Gyllander.

– En del tycker att det är positivt att de får träffa en arbetsförmedlare oftare eftersom man träffas och stämmer av och pratar om rapporten.

Vad tycker dina kollegor om det här?

– Det är klart att det blir ett förändrat arbetssätt och i ett uppstartsskede blir det en ökad arbetsbelastning. Vi är alla olika, en del känner en viss oro medan andra bara tycker det är positivt med förändring.

Reaktionerna från a-kassorna har däremot låtit vänta på sig.

– Rapporteringen har ju nyss börjat gälla så det kanske är för tidigt än, säger Urban Gyllander.

Urban Gyllander säger sig förstå att det blir en helt ny situation för de arbetslösa och att de kan känna sig övervakade. Men han betonar att syftet är att kunna ge ett bättre stöd till de arbetslösa och samtidigt underlätta för arbetsförmedlarna.

– Och vi kommer att kunna fånga upp dem som tidigare inte klarat av att söka jobb, avslutar han.