Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård strid om arenabygget

Fältjägarens vd Daniel Kindberg bör lämna sitt engagemang inom idrotten. Det tycker länsidrottsförbundets avgående ordförande Göran Jonsson.

Han anser att Kindberg är jävig när det gäller den nya arenan och dess placering på Stadsdel norr.

I dag väntas frågan om en nya stor idrottsarena i Östersund avgöras i kommunens fullmäktige. Inför dagens beslut har det ifrågasatts om idrottsföreträdare kan ha påverkats av kommersiella intressen när det handlar om arenans placering.

Daniel Kindberg är vd för Fältjägaren fastigheter AB som har till uppgift att utveckla området Stadsdel norr. Kindberg sitter samtidigt i styrelsen för två stora idrottsföreningar med intressen i området, Östersunds ishockeyklubb och Östersunds fotbollsklubb.

LT har tagit del av en mejlväxling mellan Daniel Kindberg och kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), där framgår det bland annat att Kindberg uppmanar andra i föreningens styrelse att ge ett offentligt ge stöd till majoritetspolitikernas förslag om en placering av arenan på Stadsdel norr.

Uppgifterna har fått Göran Jonsson att reagera. Han var fram till förra veckan ordförande i  Jämtland-Härjedalens idrottsförbund och har i den rollen engagerat sig i frågan om arenans placering. Göran Jonsson tycker att mejlkorrespondensen mellan vd:n och kommunalrådet  är besvärande och konstaterar att Daniel Kindberg är jävig när det gäller arenans placering. Enligt honom så borde Fältjägarens vd inte sitta kvar i styrelserna för Östersunds ishockeyklubb och Östersunds fotbollsklubb.

– Hade jag haft som mitt yrke att utveckla Stadsdel norr så skulle jag ha klivit av mitt idrottsengagemang. Framförallt inom de idrotter som finns på området, säger han.

Göran Jonsson anser att det inte går att kombinera de båda rollerna på ett trovärdigt sätt och frågar sig vilka intressen som Daniel Kindberg satt främst.

– Är det idrottens eller de kommersiella?

Jämtland-Härjedalens idrottsförbund har den senaste månaden ändrat uppfattning i fråga om arenans placering. Precis som arenautredningen förespråkar förbundet nu en placering intill Jämtkraft arena på Stadsdel norr. Men Göran Jonsson hävdar bestämt att förbundet inte påverkats av påtryckningar utan att det handlar om ett nytt ställningstagande utifrån nya uppgifter.

Daniel Kindberg är helt oförstående inför kritiken om dubbla roller.

– Jag kan under inga omständigheter se något som helst problem med det.

Daniel Kindberg säger att engagemanget inom idrotten inte alls är särskilt svårt att skilja från rollen som vd.

– Om det engagemanget skulle sättas som ett slags motsatsförhållande till att vara vd i Fältjägaren fastigheter AB det verkar för mig jättekonstigt. Jag kan inte ens se den kopplingen. Jag tycker det verkar jättekonstigt om yrkesarbetande ska behöva fundera på om de ska våga engagera sig i idrottsrörelsen eller i andra rörelser.

Daniel Kindberg sticker inte under stol med att ett arenabygge på Stadsdel norr skulle vara kommersiellt bra.

– För oss är det affärsmässigt bra att ha en sådan här anläggning på Stadsdel norr. Både som idrottsledare och som företagare anser jag att R3 är det bästa alternativet.

AnnSofie Andersson säger att det inte är så konstigt att hon och vd:n för Fältjägaren fastigheter haft kontakt när det handlar om arenabygget och dess lokalisering.

Men hon tror inte att Daniel Kindbergs engagemang spelat någon roll för det slutgiltiga förslaget om var arenan ska placeras. Att han skulle sitta på två stolar ser hon heller inte som något problem.

– Det finns många företrädare för näringslivet som är engagerade inom idrotten, vilket jag tycker är bra. Den här staden är ju tillräckligt liten för att man ska vara medveten om att det är så.