Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård konkurens i frågesport

Barnboksförfattare, den svenska översättningen av latinska namn på växter och landskapsfiskar. Det är några av frågeområdena vid den årliga veterantävlingen Vi i 65-an.

Annons

10 lag från hela länet deltar.

– Jag trodde de skulle komma frågor om idrott, politik och nobelpristagare. Vem kan något om landskapsfiskar, säger Ivar Nulu, en av deltagarna i laget från PRO Frösön.

LT träffar honom och hans lag på Brunflo ordenshus på torsdagen, efter den första halvleken av frågetävlingen.

Med fem frågor besvarade ligger han, Thelma Olsson Bylin och Gunnar Bergman på en andra plats, som de delar med flera av de andra lagen.

Men Ivar Nulu kunde en av de fyra delfrågorna om landskapsfiskar.

– Jag kan en landskapsfisk, och den frågan kom, berättar han.

Det handlade om strömmingen, Gästriklands landskapsfisk, men Ivar Nulu använder namnet böckling.

– Lag PRO Oden är tydligen oslagbara, säger Inger Breil efter att tävlingen avslutats. Hon är dagens sekreterare och håller koll på resultatet och de rätta svaren.

PRO Oden hade flest rätta svar och de har vunnit de senaste fem-sex åren, berättar hon. I årets upplaga utgörs det vinnande laget av Erik Berglund, Sven-Åke Eliasson och Uno Essvall.

De går vidare till Regionfinalen 24 augusti. Finalen äger rum i Östersund för första gången och då möter PRO Oden vinnarna från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Medelpad.