Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård högerpolitik

Annons

Kvällstidningarna redovisar höstbudgetens vinnare och förlorare. Och vinnarna är ... Moderata kärnväljare i Fredrik Reinfeldts gamla kvarter i Täby. Tänk en välbetald tjänsteman eller en etablerad företagare med många unga på lönelistan. För dessa väntar rejäla skattesänkningar och ännu större lönesubventioner.

Fredrik Reinfeldt skulle förstås protestera mot den här beskrivningen och hävda att det är löntagare med små marginaler som tjänar mest på höstbudgeten. Procentuellt ja. Det etablerade betalningsmedlet i Sverige är emellertid mynt och sedlar, och räknat i kilokronor är de stora vinnarna personer med höga inkomster.

Regeringen väljer att kollektivt skuldsätta varenda svensk för att sänka skatten för höginkomsttagare. Enligt Anders Borgs egen finansplan är sysselsättningseffekten av höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt noll.

Att oppositionen i riksdagen vill försöka stoppa reformen är således inte ett dugg konstigt. Förutom att det är rätt i sak, öppnar motdraget för en välbehövlig ideologisk konflikt, särskilt som Socialdemokraterna meddelat att man inte tänker avskaffa det femte jobbavdraget vid en valseger.

Ska vi låna tre miljarder för att sänka skatten för högavlönade eller satsa pengarna på skolan?

Höstbudgeten är över huvud taget fylld av märkligheter; ologiska samband och hårresande prioriteringar. Ett exempel är hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen. Tidigare betraktade borgerligheten a-kassan som en del av den socialdemokratiska "bidragslinjen". "Jobb eller bidrag", var den retoriska frågan. Nu väljer högern att riva upp den förhatliga differentieringen av a-kasseavgifterna – med motiveringen att det är bra för jobben! Det som en gång var kärnan i det moderata systemskiftet – åtdragna tumskruvar för arbetslösa – har nu blivit en sysselsättningsåtgärd.

Även om den slopade differentieringen är välkommen, är det minst sagt svårt att se den röda tråden i höstbudgeten. Förutom på en punkt. Sänkt skatt är alltid rätt. Därför väljer borgerligheten att satsa 25 gånger mer på skattelättnader än på vår krisande skola. Det säger väl egentligen allt om Sveriges hårda höger.