Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård debatt om bostadsbristen

Nästan 20 000 står i bostadskö i Östersund, men är det verkligen ett tecken på bostadskris?

– Östersundshem tar inte bostadsbristen på allvar.

Det säger Charlotte Oster från Hyresgästföreningen efter fredagens bostadsdebatt på Storsjöteatern i Östersund.

Det var just Hyresgästföreningen som hade bjudit in till den första av tre bostadspolitiska dagar och på scenen stod bland andra Östersundshems ordförande, Tord Andnor, Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och Pär Jönsson från Fastighetsägarna.

– Vi har en bostadskö som stiger varje dag, säger Tord Andnor.

För en vecka sedan stod totalt 19 851 personer i kö till bostad hos Östersundshem. Drygt hälften av dem kommer från Östersund och 7700 av dem är ungdomar.

– Vi har massor av ungdomslägenheter, säger Andnor, och antyder samtidigt att han är skeptisk till det som Hyresgästföreningen kallar bostadskris med ett exempel från en ledig etta på Solliden som nyligen annonserades ut.

– Det borde ha varit fler än nio stycken som sökte den lägenheten om vi nu har 7000 ungdomar som står i kö. De skriker inte direkt efter en bostad.

Pär Jönsson noterade att folk "har lärt sig att köa" och kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) poängterade att det visserligen finns lägenheter, men att de många gånger är för dyra för dem som står i bostadskön.

Charlotte Oster tycker att Östersundshem negligerar problemet med bristen på bostäder i Östersund.

– Bostadsbristen är stor och jag undrar varför inte Östersundshem skapar en egen ungdomskö? Som jag ser det bygger de inte för dem som står i kö.

LT har också tidigare berättat att Östersundshem anser att det kommunala bostadsbolagets hyror i snitt är 160 kronor per kvadratmeter lägre än övriga fastighetsägares hyror i Östersund.

Förhandlingar om nästa års hyror pågår för fullt och enligt Tord Andnor är parterna tämligen överens.

– Vi är inte överens, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare.

I de generella hyresförändringarna som handlar om en höjning på mellan en till två procent, råder inga större meningsskiljaktigheter. Striden står om de 160 kronorna.

– Där har vi inte ens börjat förhandla än, säger Hasse Dahl.