Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harald Karlsson

Vår käre bror Harald har genom en trafikolycka hastigt lämnat oss vid 75 års ålder.

Annons

Harald föddes 1935 i Önet, Offerdal, som mellanbrodern i vår syskonskara. I ungdomsåren flyttade vi med föräldrarna Inga och Karl mellan olika platser i Offerdal, dit arbetstillfällen fanns i skog och jordbruk. Familjen flyttade vidare till Ytterån, men Offerdals natur med sina fjäll och myrar har alltid haft en speciell plats i Haralds hjärta.

Som en röd tråd genom livet har engagemanget för mat och antikviteter följt Harald. Han gjorde sin militärtjänstgöring i mässen på F 4 och det var nog där som intresset för mat först väcktes. En kort tid arbetade han i Stockholm som konduktör och charkuterist. Han återvände hem, träffade Birgit och tillsammans fick de sonen Peter. Harald var vid sin bortgång stolt farfar till fyra barnbarn.

Haralds intresse för mat kom att prägla en stor del av hans yrkesverksamma liv. Under olika perioder var han krögare och drev gästgiverier i Lockne, Rönnegården i Offerdal och Åsgården i Hammerdal. Det var ställen med en trivsam hemkänsla där utsmyckning med olika antikviteter, satte en personlig prägel på miljön. Han var en skicklig kock och många är de matgäster som under årens lopp fått avnjuta Haralds kokkonst.

Handeln med antikviteter fanns alltid vid sidan av andra sysselsättningar. Han hade två antikaffärer i Östersund, men det var nog som auktionist Harald var mest uppskattad. Han hade många egna auktioner under årens lopp och anlitades även som auktionist av andra personer. Hans kunnighet och glada humör fick ofta budgivningen att ta fart. Vi är många som kommit hem med både fina antikviteter, rustika allmogeföremål och diverse saker som vi inte innan visste att vi behövde.

Harald levde ett rikt och mycket omväxlande liv. Han hade ett stort kontaktnät och en bred erfarenhet som han gärna delade med sig av. De nya projekten blev dock färre med tiden och han flyttade tillbaka till Ytterån, nära till släkt och vänner.

Som människa var Harald varm och generös, det var lätt att trivas i hans omgivning. Han var en stor personlighet, som alltid hade nära till skratt och en rolig historia. Vi har alltid hållit nära kontakt med varandra under årens lopp och det har blivit många kalas och sammankomster, med god mat och trevligt sällskap.

Harald lämnar ett stort tomrum efter sig och vi saknar honom så oändligt mycket, men vi tänker också med glädje tillbaka på den tid vi haft tillsammans och de minnen vi delar.

Syskonen