Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harald Eriksson

/

Harald Eriksson, ”n'Harald i Hucksjöåsen”, har avlidit 96 år gammal.

Annons

Närmast sörjande är syskonbarn med familjer.

Han var den siste kvar av en syskonskara på åtta.

Han bodde hela livet i Hucksjöåsen förutom 1969-70 då han besökte sina bröder i Kanada.

Harald gick endast sex år i skolan. Han säsongsarbetade i skogen och var en levnadskonstnär som klarade sig på låga inkomster och små utgifter.

Han lärde sig engelska långt innan han reste till Kanada. Före Kanadaresan ordnade han emigrationspapper så att möjlighet fanns att arbeta där.

På Vancouver Island arbetade han med skogsplantering.

Han lärde sig engelska på egen hand, precis som han lärt sig spela gitarr och tillägnat sig stora biologiska kunskaper under ett helt liv.

På gitarr var hans bygdens Segovia.

1927 började han stoppa upp fåglar och 1938 började han fånga och preparera fjärilar.1990 invigdes ett fjärilsmuseum i anslutning till hans hem.

Där bland sällsynta fjärilar var Harald själv den största attraktionen. Han kunde prata med bönder på bönders vis och med de lärde på latin. Särskilt när det gällde fjärilar och alla andra djur som fanns i trakten. Han lånade som tonåring en sliten fågelbok i granngården och försökte lära sig fåglarna runt gården.

När han gjorde lumpen kom han över en insektsbok i en bokhandel i Östersund. Den boken fick honom att börja samla insekter.

Han kom att intressera sig för en liten fjärilsgrupp, Eupitaecia, som han studerade i många år. Luppen han behövde för studierna gjorde han själv.

Han avslutade sina studier med en avhandling med egna teckningar och slutsatser om arternas utveckling.

Harald ägnade sig också åt hembygdsforskning. Han medverkade i flera delar av Hällesjö sockens historia, där han med stor sakkunskap beskrev bygdens historia. Hans hembygdsforskning blev också till ett bygdespel som framfördes i byn.

Medvetet valde han att inte bilda familj. Han ville ägna sig åt det han ansåg vara viktigt.

Han tillhörde socialdemokratiska partiet livet ut.

1992 bildades en stiftelse som har till uppgift att dela ut stipendier till entomologiskt intresserade ungdomar i Bräcke kommun.

Vi minns med glädje den sympatiske, humoristiske och mångkunnige Harald.

Ända till slutet var han den insiktsfulle och entusiasmerande personen.

Mer läsning

Annons