Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill byborna fira julotta – men pastoratet säger nej

Oavsett om det kallställs eller värms upp så kostar det drygt 120 000 kronor per år.

Därför vill också byborna att kapellet i Hillsand ska vara öppet året runt.

Men det säger pastoratet nej till.

Kapellet i Hillsand i Strömsunds kommun har under flera år varit en fråga som berört byborna. Kapellet har sedan det byggdes på 1930-talet varit en central punkt i den lilla byn. Men nu oroas man över att kyrkan vill ändra på det.

– De säger att de inte tänker lägga ner det men samtidigt vill de heller inte att vi ska använda det, säger Gunnar Larshow, kyrkvärd och bybo i Hillsand.

Kapellet kostar cirka 120 000 kronor per år oavsett om lokalen värms upp eller inte. Byborna tillsammans med Gunnar anser därför att det är bättre att låta dem få använda kapellet till konserter, dop och julotta än att det bara står.

– Förra året fick vi själva ordna julotta. Man undrar ju hur det blir i år. Jag blir så arg. Folk beklagar sig och är besvikna. Är det bättre att det bara står och kostar pengar än att det faktiskt används, säger Gunnar

Pastoratet i Strömsund har beslutat att göra kapellet till ett sommarkapell för att slippa kostnaderna för uppvärmning. Man menar bland annat att kapellet används för lite.

Vad jag fårstår så kostar kapellet runt 120 000 kronor per år oavsett om det är uppvärmt eller inte. Är det då inte bättre att det används än att det bara står och kostar pengar?

– Det kan man ju diskutera. Det finns matematik på hur det där är, jag vet att det är avskrivningar från renovering och så där. Men vad jag vet ligger vi inte bra till ekonomiskt.

Beslutet att göra det till ett sommarkapell, det låter i mina öron som att det är ett första steg mot att helt avveckla kapellet?

– Jag vet inte hur framtiden ser ut, säger hon.