Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här växer nutidens Överhogdalsbonad fram

/
  • Birgitta Jonsson har ritat människor som åker skidor, skridskor och en brinnande eld. Det har hon sedan överfört till tyget. Hon har sytt konturerna på alla figurer.”Jag kan inte brodera men jag är väldigt historieintresserad och därför valde jag att vara med. Jag hittar på egna stygn. Men jag hoppas på tips i kväll hur jag ska sy för att fylla figurerna” säger Birgitta Jonsson Foto: Ulrika Andersson
  • Det är sammanlagt 91 personer som arbetar med att sy nutidens Överhogdalsbonad. Den ska fyllas med budskap om nutiden till länsborna som lever om 1 000 år.
  • Inger Olsson, Rossbol, skissar upp sitt motiv som sedan ska sys. Hon har inspirerats av utsikten från sitt hem, över Haxäng, där modernt lantbruk möter forna tider.
  • En svensk klassiker är förlagan till det härbro- deriet.

Nästa år är det 100 år sedan Överhogdalsbonaden hittades. Arbetet med att skapa en bonad med budskap från nutiden är i full gång. Märit Ivarsson från Aspås är klar med sitt bidrag. Inger Olsson från Rossbol har börjat skissa på sitt motiv.

Annons

Drygt 30 personer, av sammanlagt 91, som arbetar med att brodera ”Vår tids Överhogdalsbonad” träffades på Jamtli i veckan.

De som broderar får själva bestämma sitt motiv men grundprincipen ska vara ett budskap som de vill skicka till dem som lever i Jämtlands län om 1000 år.

Märit Ivarsson från Aspås är stolt. Hon är klar med sin del av bonaden.

– Jag hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle göra. Men till slut kom jag på det. Från 1982 har jag varje år varit med och gjort Aspås sockenkrönika, så det är temat för mitt bidrag till bonaden, säger Märit Ivarsson.

Birgitta Jonsson från Frösön har kommit en bra bit på väg med sitt broderi. Hon har fått inspiration från vinterstaden i Badhusparken.

– Vem vet med miljöförstöringen kanske det inte kommer att finnas is här i framtiden, säger hon.

Inger Olsson, Rossbol, sitter och tecknar och har inte kommit igång med broderandet ännu.

– Hemma har jag utsikt över Haxäng. Det jag ser är en bykärna med gamla byggnader som finns kvar sedan 1700-talet. Men det har också kommit upp ett modern jordbruk där, med till exempel silos. Jag ser också skorstenen från fabriken i Lockne, säger Inger Olsson.

Hon ska försöka samla ihop de delarna till en teckning och sedan ska motivet broderas.

– Jag har alltid varit intresserad av Överhogdalsbonaden. Jag har också varit till Bayeux, i Frankrike, och tittat på Bayeuxtapeten. Jag är helfascinerad av detta, säger Inger Olsson.

Bayeuxtapeten är en medeltida textil som skildrar normandernas erövring av England 1066.

Brodöserna har på sig till sista mars med att slutföra sina verk och efter det ska alla delar monteras ihop till en 45 meter lång bonad. Bonaden ska visas på Jamtli, i Överhogdal och i Funäsdalen.

– Sedan ska den läggas i ett skrin och så kanske det blir någon som öppnar den om låt säga 100 år, säger Ulla Oscarsson som håller i projektet med bonaden.

De ullgarner som används för att brodera med har färgats med i stort sett samma ämnen som de garner som finns på den gamla bonaden.

– Vi vet ju att den hållit färgerna i 1000 år. Tanken är att den nya bonaden också ska hålla lika länge, säger Ulla Oscarsson.

Mer läsning

Annons