Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här var det meningen att filmen skulle spelas in

/
  • – Tänk vad rörigt det hade blivit här om hela filmproduktionen skulle komma hit, säger Jonas Johansson.Foto: Jan Andersson
  • Här var det meningen att startscenerna på filmen ”The american” med George Clooney i huvudrollen skulle spelas in. Nu är Jonas Johansson från Järpnäset glad att inspelningsplatsen blev ändrad. Det var meningen att hans stuga skulle användas som inspelningsplats från början.   Foto: Jan Andersson
  • ”Tänk vad rörigt det hade blivit här om hela filmproduktionen skulle komma hit”, säger Jonas Johansson.
  • Maud och Jan Berglund från Östersund har sin Stuga i Singsjön. De har inte märkt något av filminspelningen. ”Men det är kul att det händer något i byn”, tycker de.

– Jag blev lite brydd när jag såg folk som smög omkring här i skogen tidigare i höstas och jag undrade vad de ville mig. Men det var bara mitt hus som de var intresserade av.

Annons

Så berättar Jonas Johansson från Järpnäset någon kilometer från Singsjön om hur det första mötet med filmteamet som var och rekade efter tänkbara inspelningsplatser i trakterna runt Singsjön gick till.

– Någon hade tipsat filmbolaget att jag hade en röd stuga invid sjön med mycket skog runt om. Precis en sådan plats som filmgubbarna var intresserade av.

Flera gånger var folk från produktionsbolaget på Jonas gård och de tog även bilder på stugan och omgivningen. De berättade att det var en kommande filminspelning på gång och att Jonas inte fick berätta det för en levande själv.

– Jag tror att de satt munkavle på alla här i byn.

Jonas skulle få betalt om filmbolaget skulle behöva hans skoter eller fyrhjuling, men någon hyra för huset var det inte tal om.

Efter några veckor fick Jonas reda på att hans stuga inte var aktuell längre för att det fanns för mycket hus runt omkring. De skulle inte passa in i bilden, ansåg man.

– De frågade mig om jag kände till något annat ställe som passade deras önskemål. Då tipsade jag om stugan som nu är den aktuella inspelningsplatsen. De åkte dit och blev överförtjusta . Det stället var exakt det man sökt efter. Nära till sjön och skogen.

Efter en tid fick Jonas göra ett studiebesök vid torpet och filmteamet berättade hur inspelningen skulle gå till.

– De var mycket vänliga och visade mig runt, men jag fick fortfarande inte säga ett knyst till någon om platsen.

Efter att varit till inspelningsplatsen är Jonas ganska glad att det inte var på hans gård inspelningarna ska äga rum.

– Tänk vad mycket folk som kommit hit med kameror, sladdar och gud vet vad. Nä, nu känns det bra att jag tipsade om min grannes torp i stället.

På frågan om Jonas är nyfiken på filmen säger han

– Ska jag vara ärlig så har jag inte en aning vem den där Clooney är. Men det kanske blir en bra film.

Mer läsning

Annons