Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här var det full rulle på vigslarna

Visst kan det vara nervöst att gifta sig i kyrkan. Men frågan är om det inte ännu värre att göra det inför 1500 åskådare.

– Jag var så nervös så benen skakade, säger Viktoria Bergström som gifte sig med sin Fredrik Eriksson under drive in vigseln i Lillhärdal.

Annons

Det finns vanliga bröllop och så finns det lite ovanligare. I Lillhärdal passade tre brudpar att ingå i det äkta ståndet med bilar, rock and roll och massor av åskådare i en så kallad drive in vigsel där brudparen fördes till altaret i en strid ström och med härlig rock musik som ljudkuliss.

Viktoria Bergström och Fredrik Eriksson, från Sveg, var det första paret ut i den 15 minuter långa ceremonin dit de fördes fram i en Oldsmobile av årsmodell 1958.

Paret bestämde sig för några månader sedan och det passade bra att göra det i Lillhärdal eftersom Viktoria härstammar från byn.

– Det är en kul grej. Roligt att hitta på något annat än att vara i kyrkan, säger Fredrik som liksom Viktoria tycker det känns bra att kombinera vigsel med sitt stora intresse för bilar och musik.

Planerna för en eventuell bröllopsresa ligger lite längre fram i tiden. Så det fick räcka att åka kortege genom byn tillsammans med ett 80-tal andra bilar inför 1000-tals festglada människor.

Under fredagskvällen blev det avfärd till Sveg där man hade en middag tillsammans med inbjudna gäster på Gammelgården.

Men festen fortsätter hela helgen.

– I morgon fortsätter vi bröllopsfesten på Härdalsyran, säger Viktoria med ett leende som bara en nyvigd brud kan få fram.

Om Viktoria och Fredrik hade planerat bröllopet för några månader sedan så var det lite annorlunda för Jimmy Blomkvist och Jessica Persson från Vemdalen.

– Det var först i torsdags som alla papper blev klara. Och när vi ändå skulle hit så passade det ju bra. Vi har ju ändå varit förlovade i elva år så tanken har ju funnits länge, skrattar Jessica.

Evy Svensson och Christer Eriksson anlände till bröllopsakten i en härlig cabriolet av äldre årsmodell. En bil som av någon anledning krånglade med bara några minuter kvar till bröllopsakten. Men fram till altaret kom man tillsammans med barnbarnen som myste i baksätet.

– Det här gjorde vi av kärlek, säger Christer med håret fullt av risgryn.

Initiativtagare till hela bröllopsfesten var kyrkoherden Leif Westberg.

– Syftet och iden är att flytta ut kyrkan ut i samhället och jag ser det här som ett komplement till de vigslar vi har i kyrkan, säger Leif Westberg, som fått iden från bröllopen man brukar ha under motorfesten, Power Week, i Västerås.

– Sedan har jag ju ett genuint bil- och motorintresse själv så det underlättar ju, fortsätter Leif Westberg som gör en stor eloge till Härjulfs Cruisers som ställer upp med bilar och människor för att ro i land det annorlunda arrangemanget.

– Det är de som gör jobbet, säger Leif Westberg som nästan på stående fot kan utlova ett nytt jättebröllop nästa sommar.

– Då kanske det blir ännu fler.