Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tränas minnet med hjälp av sällskapsspel

Spelkorten läggs ut på bordet och deltagarna laddar för att ta hem segern.

Med hjälp av sällskapsspel tränar de äldre i Berg minnet.

Bergs kommuns demensprojekt är nu inne på sitt tredje år. Under projektet, som finansieras med hjälp av olika stimulansmedel, har viss personal som arbetar med dementa fått utbildning, bland annat i hur man gör minnestester. Personalen har också fått delta i samtalsgrupper där de har kunnat diskutera frågor som rör de boende, deras sjukdom och omvårdnaden av dem.

Sedan i höstas omfattas även de äldre av projektet.

– Vi jobbar numera även med det sociala innehållet, berättar Diana Lindgren, undersköterska och en av dem som arbetar aktivt i projektet.

Under en försöksperiod har två av kommunens äldreboenden, Tallgläntan i Hackås och Treklövern i Åsarna, fått besök av represenanter från demensgruppen varannan vecka. Under ett par timmar får de som vill vara med på olika sociala aktiviteter så som vävning, promenader, kakbak och minneslekar.

– Jag tror att det här är ett jätteviktigt inslag för de äldre. Den ordinarie personalen hinner inte alltid med annat än själva omvårdnaden, säger Diana Lindgren.

– Och det märks att det uppskattas när vi kommer, fortsätter hon.

Enligt Diana Lindgren har de återkommande sällskapsdagarna gett effekt.

– Jag märker skillnaden. När vi arbetade med ordspråk för någon vecka sedan var det ett par av de äldre som verkligen blommade upp, säger hon.

Men det är inte bara de boende som är välkomna till sällskapsdagarna. Även äldre som bor i egna lägenheter får delta.

När LT följer med under en aktivitetsdag har turen att få besök av Diana Lindgren och hennes kollega Anna-Maria Lundgren kommit till Tallgläntan i Hackås. Den här dagen är det sällskapsspel som står på schemat.

– Memoryspel är bra minnesträning, säger Diana Lindgren.

Spelkorten läggs ut på bordet och varje deltagare får därefter försöka att med minnets hjälp leta rätt på de brickor som föreställer samma motiv.

– Det är roligt det här. Men rätt svårt, säger Ingrid Skoog, en av sällskapsspelsdeltagarna.

Till hösten är tanken att projektet ska utviddgas och att alla äldreboenden i kommunen ska kunna få särskillda aktivitetsdagar.

– För att det ska bli möjligt hoppas vi kunna få hjälp av ideella föreningar och frivilligorganisationer, säger Diana Lindgren.