Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tränar framtidens stjärnor

OS-guld, VM-guld och nu "dubbla" bragdguld – Åsarna IK är en klubb med tunga meriter. Nu jagar klubbens hungriga ungdomar nya framgångar.

– Man har alla förutsättningar, bara man vill, säger Emma Jonsson, 16 år.

Ingenting är så förknippat med det lilla samhället i Bergs kommun som längdskidåkning. Det räcker med att titta på vilka åkare som har representerat klubben och fortfarande gör det. Johan Olsson imponerade på hela skidåkarvärlden när han tog sitt första individuella VM-guld i utklassningsstil på femmilen i Val di Fiemme i mars. För det fick Johan Olsson även ta emot Bragdguldet. Samma dag valde också Thomas Wassberg, med fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons, att ta emot sin utmärkelse, som han fick 1980.

Kort sagt – Åsarna lever och andas längdskidåkning.

– Jag har åkt skidor sedan jag var fem år. Det blev så när man är uppvuxen i Åsarna, säger Emma Jonsson.

Hon är en av ungefär 60 ungdomar som tränar i Åsarna IK:s olika träningsgrupper. Alla grupper, som innehåller ungdomar från 6-16 år, träffas två gånger i veckan och tränar på Åsarnas skidstadion. För de äldre grupperna ligger fokus på teknik medan de yngsta har mer lekbetonade pass.

– Vi försöker köra lite hårdare pass tillsammans, så kör de lugnare när de tränar själva, säger ledaren Marcus Daabach.

Emma Jonsson är förstaårsjunior och har satt målet för den här säsongen högt – att komma med i landslaget.

– Jag får se hur det går, men man har alla förutsättningar, bara man vill. Vi har bra träningsmöjligheter och fina förutsättningar att bli bra, säger Emma Jonsson.

När LT träffar ungdomarna på skidstadion i Åsarna har hon och lillebror Viktor Jonsson, 14 år, precis avverkat ett pass på ungefär en mils skidåkning.

– Jag har tävlat i ungefär två år. Jag siktar på USM här på hemmaplan i februari, säger Viktor Jonsson.

Emma Jonsson och Viktor Jonsson tillhör framtiden i en klubb som har fostrat massor av världsstjärnor inom längdskidåkningen och fortfarande gör det. Att tillhöra samma klubb som Johan Olsson, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och de andra stora namnen är något som Emma Jonsson gillar.

– Man har förebilder att se upp till och det är kul att de kommer och hälsar på ibland på träningar så man får träffa dem och träna tillsammans med dem.

Klubben försöker se till att deras stjärnor besöker åtminstone en av ungdomarnas träningar varje säsong.

– Vi är lyckligt lottade som har de här åkarna. Det är väldigt stort för barnen att de kommer hit och visar upp sig. I fjol var Johan Olsson, Ida Ingemarsdotter, Teodor Pettersson och Emma Wikén här och hade en träning med dem. Det är klart att det påverkar barnen, säger Markus Daabach.

Han har varit ledare i Åsarna IK i fem år och har sett en positiv trend – antalet ungdomar som vill börja träna längdskidåkning ökar.

– Det beror på en bra barnverksamhet. Det är därifrån vi bygger. Det har pågått sedan innan jag började som ledare. Det är barnverksamheten som gör att vi har så många ungdomar, säger Markus Daabach.

Att Åsarna är en ort som mer än något annat är förknippat med längdskidåkning är tydligt när man rullar in i den lilla byn med knappa 300 invånare. Sedan några veckor tillbaka möts besökarna av en digital skylt som hälsar välkommen till "Bragdguldsbyn". Traditioner spelar förstås också roll när klubben lockar nya unga åkare.

– Det är en liten ort och en fungerande verksamhet. Då sprids det bland barnen, de tycker att det är roligt och så byggs det på, säger Markus Daabach.

När LT besöker ungdomsträningarna på Åsarna skidstadion håller den näst yngsta gruppen på att samla stjärnor till Svenska skidförbundets satsning "Uppladdningen". Det går ut på att ungdomar i åldrarna 9-12 ska utföra olika utmaningar, som Åsarnas egna stjärnor Johan Olsson och Ida Ingemarsdotter, samt deras landslagskollega Emil Jönsson, presenterar. Ungdomarna ska även utföra olika teknikmoment och "samla stjärnor".

Satsningen är tänkt att väcka ungdomars intresse för längdskidåkning och att vara ett komplement till den dagliga träningen. Om Åsarnas ungdomar lyckas bra i "Uppladdningen" får de åka en stafett inför fullsatta läktare när för-VM avgörs i Falun i mars.

Då får de träffa Johan Olsson, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Therese Johaug, Marit Björgen, Petter Northug och alla de andra stora stjärnorna. Men i framtiden kanske de själva är stjärnor.