Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tas företagande över av kvinnorna

De är redan många och de är på väg att bli fler.

Det är kvinnorna som driver företagsmarknaden framåt i länet.

De är driftiga människor med otroliga uppfinningsrikedomar, och de blir allt fler. Det handlar om personer som startar och driver egna företag och som är företagsamma. Under 2013 blev antalet företagsamma personer i länet fler, enligt siffror från Svenskt Näringsliv. Hela 14,3 procent av hela vårt landskaps befolkning är företagsamma människor.

Men det finns en grupp som sticker ut i siffrorna, och det är kvinnorna.

Enligt statistiken var det kvinnornas företagsamhet som ökade allra snabbast under 2013. Av totalt 170 företagsamma personer var 120 kvinnor. Det motsvarar en tillväxt på 3,3 procent. Sammanlagt finns det 3800 företagsamma kvinnor i länet.

En av de kommuner i länet där det finns allra flest företagsamma kvinnor är Ragunda. Där uppmättes tillväxttakten till 6,9 procent vilket är den snabbaste ökningen i länet.

– Jag har märkt av en otrolig driftighet bland de företagsamma kvinnorna och jag tror att det i många fall handlar det om att folk vill bo kvar här, och då tar de saken i egna händer och startar eget, säger Örjan Wiklund, näringsutvecklare i Ragunda.

Svensk Näringsliv skriver i sin rapport att i de flesta av Sveriges län har kvinnors företagsamhet vuxit betydligt snabbare det senaste året än vad företagsamheten i stort gjort. Jämtland är inget undantag. Här har vi hela landets högsta tillväxt av kvinnors företagsamhet.

– Jag tror att kvinnor är mer nyfikna på det här och de tar också mer hjälp om problem uppstår än vad män gör, säger Örjan Wiklund.

Allra flest nya företag som startade av en kvinna under förra året återfinns i Åre kommun. Av alla de 161 nya individer som beslutade sig för att starta ett företag i kommunen var 18,6 kvinnor.

Har kommunen gjort några riktade insatser för att locka kvinnor att starta eget?

– Det är väl de traditionella som gäller för alla, stödfunktioner, stipendiefonder. Men så finns det ju också en stor rekryteringsbas här med en omfattande besöksnäring. Servicenäringen brukar locka kvinnor, säger Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.