Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tar boplundrarna ljungpiparens ägg

Ljungpiparen på bilden kommer för att ruva sina fyra ägg i boet i Stekenjokk. Sedan bilden tagits slår en av de misstänkta boplundrarna till och tar med sig äggen.

Annons

Bilden på Ljungpiparen togs med en videokamera som ställts ut på platsen.

Videon påträffades vid husrannsakan hemma hos en av boplundrarna. Även äggen hittades.

Misstankarna mot de tre männen gäller grova artskyddsbrott, jaktbrott och jakthäleri i stor omfattning.

I vissa fall från arter som är fridlysta eftersom de är hotade, sällsynta eller särskilt skyddsvärda.

Rättegången börjar den här veckan och pågår fram till jul. Videon med bilderna på Ljungpiparen är ett av många bildbevis som polis och åklagare lägger fram.

Digitala bilder på fågelbon med ägg har hittats i männens datorer. Genom analyser har exakt datum kunnat fastställas för när bilderna togs.

I nästa steg har prickar på bilder av ägg detaljstuderats med hjälp av ornitologer. Eftersom äggen har individuella teckningar, ungefär som fingeravtryck, har vissa äggbilder matchats mot ägg i samlingar som beslagtagits hos männen.

På så sätt har bilderna på Ljungpiparen med fyra ägg i ett bo i Stekenjokk kopplats ihop med ägg som hittats hos en av de misstänkta.

– Vi har skickat några ägg och bilder till Statens kriminaltekniska laboratorium som gett ornitologerna höga betyg för sitt arbete, sa åklagare Stig Anderson i en tidigare artikel i LT.

De misstänkta är bosatta i Härnösand, Vingåker och Harestad i Göteborgsregionen. Enligt åtalet har ha agerat tillsammans och i samverkan under åren 2003-2010.

"Brotten är grova då det skett vanemässigt, systematiskt och efter planering", enligt Stig Anderssons åtal.

Männens gemensamma intresse har varit ägg och det finns olika forum på internet som knyter samman personerna.

Det började brännas i slutet av 2009 sedan brittisk polis gjort en husrannsakan i Skottland. Via Interpol tipsades Rikskriminalen i Sverige om att spåren ledde dit.

I början av 2010 slog polisen till mot mannen i Harestad där cirka 3 000 ägg hittades.

Vid husrannsakan hemma hos den 47-årige härnösandsbon i september 2011 hittade polisen det man beskriver som ett lönnrum. Dit kom man in via en liten dörr i sovrummet, som det hängde badrockar på från en hylla.

I det hemliga rummet hittades fågelägg i lådor och bon. Till härnösandsbon knyter åklagaren ägg från fåglar som tornfalk, berguv, fjällvråk, ljungpipare, mosnäppa och stenfalk.

De misstänka nekar till brott och hävdar att de samlat ägg genom att ärva, byta och köpa samlare emellan. En man i Skottland är en av kontakterna. Ett annat sådant spår går till Karleby i Finland där en man greps I slutet på 2011 med cirka 9 000 ägg i bostaden.

I förhör säger även att han bytt till sig ägg, däribland från en av de misstänkta boplundrarna som rört sig i Stekenjokk. Finländaren kommer att höras under rättegången om förvärv av ett flertal ägg från Sverige.

Bland bevisen finns också dagboksanteckningar, e-postkonversationer och de misstänktas dokumentation av fågelarter.