Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här synas LT-chefens beredskap

Här synas beredskapen hemma hos LT:s nyhetschef.
Studenter på risk- och krishanteringsprogrammet tar reda på om hon klarar sig i 72 timmar på egen hand.

Annons

Under två dagar har LT skrivit om krisberedskap i länet. På onsdagen var det dags att koppla in risk- och krishanteringsprogrammet med säte på Mittuniversitetet i Östersund. En utbildning som är unik i Sverige.

– Vi får en bred kompetens där vi kan söka många olika jobb. Det är mycket konsultjobb inom den privata sektorn, men det kan också handla om säkerhetssamordnare inom kommun- och landsting, säger Simon Jaktman, som studerar sitt andra år.

Tillsammans med klasskamraten Leonardo Ortiz fick killarna på onsdagen uppdraget att göra husesyn hemma hos LT:s Alexandra Westerlund Karlsson. Granskningen skulle visa om hon klarar sig i 72 timmar på egen hand i händelse av kris.

– Det är något som alla ska klara av. Är du frisk så ska du kunna klara dig själv i 72 timmar på egen hand, säger Leonardo Ortiz.

Om alla medborgare, inför en stundande kris, vet om att de klarar sig utan hjälp i minst 72 timmar, minskar risken för panik.

– Allt handlar om kontroll. Det är bristen på kontroll som skapar panik. När det gäller 72-timmarsregeln så är sömn otroligt viktigt. Vet du då att du har mat och vatten så det räcker, då kan du också sova bättre, säger Leonardo Ortiz.

– Har du ingen beredskap så är det lätt att börja tänka irrationellt. Blodsockret sjunker och du tar sämre beslut.

Hur är då beredskapen i Alexandra Westerlund Karlssons hem? Det första killarna studerade var hur rummen såg ut. Vardagsrummet var inte optimalt om strömmen skulle gå. Rummet är för stort och värmen försvinner snabbt. Rådet var att i stället bosätta sig i ett av de mindre rummen.

– Då är det lättare att hålla värmen. Sätt upp gardiner för fönstren och lägg mattor på golvet. Ta också på er rejält med kläder. Och så är det viktigt att sova tillsammans, berättar Leonardo Ortiz.

Tillgång till vatten är central.

– Här gäller det att spola upp vatten i kärl- eller hinkar. Det går också utmärkt att använda badkaret, säger Simon Jaktlund.

I skafferiet fanns det mycket att tillgå i form av konserver och torrvaror.

– Här är det inga problem för er att klara sig i 72 timmar, konstaterar Leonardo Ortiz.

Killarna noterade också en kamin i hemmet, vilket förstås är en stor fördel. Men vedförrådet imponerade inte.

– Det ska du nog fylla på. Det är precis så du klarar dig i 72 timmar, säger Simon Jaktman.

Möjligheten att laga mat är också av stor vikt. Här blev killarna tillfreds när Alexandra plockade fram ett stormkök. Det fanns också tillgång till medicin och första hjälpen.

Domen från killarna:

– Med det du har i hemmet just nu skulle du absolut klara dig i 72 timmar. Du skulle också kunna bistå grannen.

Alexandra:

– Det här kändes väldigt bra att höra. Jag har mer saker än vad jag trodde som jag kan använda om det skulle ske en kris, konstaterar hon.

Se tv-klippet när studenterna gör husesyn på www.ltz.se