Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här söker de efter parasiten

Smittskyddsläkare och kommunrepresentanter varnar för cryptosporidium-parasiten som lever i vårt vatten. Ute på fältet hittar LT Stefan Sundin och Berth Andersson som är ute för att samla de prover som visar hur vattnet mår.

Annons

Vid Minnesgärde, bara några hundra meter från vattenverket, tittar Stefan Sundin upp ur en brunnsöppning mot kamraten Berth Andersson.

– Sådana här prover tar man ju kontinuerligt ändå, berättar Stefan Sundin och får det att låta som situationen är totalt normal.

Vi står vid ett utflöde för dagbrunnar och en enliters plastflaska med provvatten skickas upp från det betydligt varmare brunnshålet. Själva inflödet för vattenverket ligger cirka 250 meter ut och på ungefär 40 meters djup säger Berth Andersson och pekar ut över sjön.

Vattnet som Sundin och Andersson samlar in ska, som många andra prov, till Stockholm för att granskas. Men någon panik verkar det inte vara. Sundin och Andersson säger att de inte blivit inringda på obekväma arbetstider och snart ska gå för dagen.

– Man visste inte om man skulle ta det på allvar eller inte, säger Berth Andersson, som överraskades av besked om parasiten i vattnet.

– Det är inte så jättestor fara tror jag, folk blir lite oroliga bara, säger Stefan Sundin.

Näst upp på dagordningen är Lillsjön, där det ska tas fler prover, och sedan bär det av tillbaka till labbet i Lugnvik. Men duon vet inte mer än oss andra trots att de jobbar nära vattnet. Som alla andra vidtar de säkerhetsåtgärder och väntar på svar från labben.

– Vi kokar vatten vi och, säger Stefan Sundin.