Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska Jamtli förvara sina samlingar

Innanför den oansenliga porten i Lockneberget öppnar sig ett rum i jätteformat. Här ska Jamtli förvara sina samlingar hädanefter. Anledningen är att Havremagasinet nu är fullt.

– De här lokalerna är perfekta för oss, säger Jamtlis Håkan Järvholm.

– Vi har haft överfullt på Havremagasinet i över tio år och haft stora problem att få plats med våra föremål, säger Håkan Järvholm, som är biträdande avdelningschef på vård och samlingar. Håkan och hans kolleger har därför sökt med ljus och lykta för att hitta någon lokal att kunna förvara de föremål som nu finns utspridda på ställen som inte är lämpliga, varken när det gäller säkerhet eller kvalitet.

– Under senhösten hörde vi talas om att militären hade ett bergrum utanför Lockne som nog skulle passa våra behov. Vi åkte dit för att titta och jag såg direkt att det här var lokalerna som vi var ute efter, säger Håkan Järvholm.

Under gårdagen visade han Länstidningen runt i bergrummet och när vi passerat den oansenliga ingången så öppnade sig helt enorma lokaler i berget. Vi gick i en flera hundra meter lång tunnel och Håkan pekade ut de rum som museet ska använda. Överallt i tunneln finns det lokaler som verkar helt oslitna, från toaletter och duschar till bunkrar och stora samlingssalar.

I en av de stora salarna håller två elektriker från Boden på med att sätta upp lysarmaturer i taket. Några av rummen håller redan på att fyllas med militärhistoriska föremål och representanter från olika militärföreningar hjälps åt att tömma en av försvarets lastbilar som står utanför ingången. Tord Andersson från F 4:s kamratförening säger att han har jobbat inom militären i över 30 år men han har aldrig hört talas om det hemliga bergrummet i Lockne.

– Militären använde bergrummet så sent som 2005, berättar Håkan. Det är väl därför allt känns så nytt och fräscht.

Jamtli har visserligen hyrt hela bergrummet av fortifikationsförvaltningen, men de kommer i sin tur att hyra ut utrymmen till militärhistoriska föreningar och till olika hembygdsföreningar som kan behöva lagerlokaler.

Lokalerna i bergrummet är på 3650 kvadratmeter och det är ungefär lika stort som nuvarande Havremagasinet. Hyran för lokalerna är på 600 000 kronor per år.

Vi fortsätter att gå i den långa tunneln och Håkan visar ett litet rum, ungefär mitt i berget.

– Här skulle radio Jämtland sända ifrån om vi hamnade i orostider, säger han.

I nästa rum står det en stor generator som drivs av en dieselmotor.

– Blev det strömavbrott så kunde den här generatorn försörja hela bergsutrymmet med elektricitet.

• Vad har bergrummet för fördelar?

Det är först och främst säkert mot stölder och skadegörelse. Luftfuktigheten är låg och jämn och likaså temperaturen är perfekt för våra föremål.

• Hur många föremål har du i havremagasinet?

– Nu har vi cirka 70 000 stycken

• Hur länge räcker lokalerna i det nya bergsutrymmet?

– Nu ska vi börja samla på oss 70-tals prylar bland annat. Men jag tror säkert att lokalerna räcker i 50 år framöver.

• Kommer allmänheten att kunna komma in här och titta?

– Nej, här kommer bara vi som jobbar med samlingarna in. Men till Havremagasinet är allmänheten välkommen, bara man ringer först.