Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska gödsel och slaktavfall bli till el

Lägda gård i Rönningsberg kan snart vara helt självförsörjande på el.

LT reste till gården för att titta på en ny biogasanläggning.

Men vi möttes också av en verklig innovatör till mjölkbonde.

En tillsynes vanlig men vackert belägen bondgård dyker upp efter en stunds bilkörande i Rönningsberg utanför Trångsviken.

Med Åreskutan bakom ryggen hälsar han oss välkomna, mjölkbonden Hans-Peter Eriksson. Han driver gården tillsammans med frun Monica Eriksson.

Runt 70 kor får plats på gården. Men i dag står de inte i centrum. I en av byggnaderna finns en helt ny biogasanläggning som väntar på att få försörja gården med el.

– Kom så ska ni få se, säger Hans-Peter och öppnar dörren.

En stor tank står placerad med en rad olika rör kopplade till anläggningen.

Han presenterar den i korta men precisa ordalag.

– I den här tanken är det 300 kubik gödsel. Koskiten ska bli el, säger han och pekar på den gula tanken.

När bränslet – allt från slaktavfall till gödsel – har värmts upp tillräckligt (mellan 37 och 38 grader) så bryts det ner av bakterier och bildar biogas.

För att gasen ska omvandlas till el har Hans-Peter Eriksson köpt in två stirlingmotorer.

– Det är klart att det har blivit en del arbete. Jag har lagt ner många timmar på det här och jag räknar med att notan kommer att landa på strax över två miljoner kronor.

Men han har fått ett finansiellt stöd från EU:s jordbruksfond och ser anläggningen som en investering.

– Tanken är att producera mer el än vad jag förbrukar. Drömmen vore att skicka en faktura till Jämtkraft. Vi gör till exempel inte av med så mycket el under natten och då skulle vi kunna leverera till elnätet, säger han.

– Det här ska vara betalt om en sju till tio år, säger han.

Hans-Peter Eriksson har många visioner med sin nya biogasanläggning. Gödsel är i sig inte ett optimalt bränsle för en biogasanläggning. Därför har han sneglat på att ta hand om slaktrester.

– Jag gillar det här kretsloppstänket, att man tar hand om det man kan ta hand om. En idé är att ha en tankbil som åker runt en gång i veckan och samlar upp slaktavfall. Jag har också varit i kontakt med slaktbranschen för att diskutera det här, säger han.

Han började bygga på biogasanläggningen i maj förra året och har fått god hjälp av en bonde i Oviken, Mats Gustafsson. Familjen Gustafsson i Yttergärde var nämligen först i länet att bygga en biogasanläggning.

– Mats har varit till stor hjälp och fungerat som lite av en konsult.

• Har du någon gång tvekat inför det här projektet?

– Det är klart att man har börjat tänka på vad man håller på med egentligen. Jag har lagt ner en hel del jobb på det och det är ju inte gratis. Men jag ser positivt på det inför framtiden.

– Kan jag tjäna en slant på att vara klimatsmart så är det inte så dumt. Jag vill ha en självhushållning.

Vilken dag som helst räknar han med att kunna dra igång sin verksamhet. Han är spänd.

– Vi väntar bara på en brinnbar gas. Det skulle egentligen ha skett i helgen, men det handlar om vilken dag som helst nu.

Innan vi lämnar gården pekar han upp mot en av byggnaderna.

– Det där taket är väldigt starkt. Så jag har en vision om att bygga en spaanläggning där uppe. Jag tänker att man kan använda spillvärmen från anläggningen för att värma upp ett badkar eller något liknande.

Var alla idéer ska landa i återstår att se.

Men en sak kan Hans-Peter Eriksson nog vara säker på; elpriset lär han inte behöva oroa sig för framöver.