Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska den nya förskolan på Frösön ligga

Nästa vecka tar politikerna beslut om att bygga en ny förskola i Valla med fyra avdelningar.

De närmaste grannarna är dock inte nöjda.

Annons

Det råder ett stort behov av förskoleplatser på Frösön. Framförallt i området kring Hornsberg men där finns knappt en kvadratmeter kvar att bygga på.

Området kring Önevägen har diskuterats, men ansågs viktigt att bevara som grönområde. Även områdena kring Mjälle och Öneberget har diskuterats men de har också avvisats – bland annat för att de skulle bli för svårtillgängliga för kollektivtrafiken.

Till slut fanns bara Valla kvar – korsningen Snorresväg/Vallsundsvägen.

Förslaget inför beslutet i miljö- och samhällsnämnden på onsdag nästa vecka är bland annat:

• Planförslaget gör det möjligt att bygga en förskola på 585 kvadratmeter i fyra avdelningar på en tomt på totalt 7500 kvadratmeter. Ungefär 70 barn kan komma att gå i förskolan.

• Planen tillåter även, om annat behov skulle uppstå, att ett äldreboende får uppföras istället.

• Bystugan, som tidigare har använts för fritidsverksamhet av Vallaskolan, föreslås kunna innehålla handel, restaurang, kontor, föreningslokal och lokal för hantverksverksamhet, enligt det nya planförslaget.

Som LT tidigare har berättat har det knorrats en del från boende i området. Några av grannarna har hört av sig till kommunen och påpekat att den nya förskolan bland annat kommer att förstöra utsikten.

– De som bor närmast blir inte störd i utsikten. Huset kommer inte att läggas för huset så att den skymmer, säger planingenjör Emma Ödéen.

En annan boende har oroats över att trafiken kommer att öka i området och att trafikbullret kommer att öka.

– Jag har varit i kontakt med den som är trafikingenjör och det skulle inte bli något problem, eftersom det redan är så låg hastighet där, säger Emma Ödéen.