Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här rullas den gröna gräsmattan ut

Vid ena kanten efter den enorma gräsmattan kör en märklig maskin. Det är en ombyggd traktor som skär upp gräsmattan i lämpliga längder som sedan rullas ihop. Allt sker automatiskt och maskinen klarar att ta upp 250 kvadratmeter gräs på en timme.

Vi besöker Thomas Hansson från Tossberg och Håkan Antonsson från Hoffne, som har Graminea Jämtgräs. Företaget ligger i Tossberg, en bit från Trångsviken. De har Jämtlands enda produktion av färdiga gräsmattor.

– Det här är tredje året vi satsar på färdigt gräs och affärerna går hyfsat. Det är många som vill att gräsmattan ska bli klar på en dag i stället för att börja från början med sådd och allt, säger Thomas.

För att jobbet ska gå smidigt med att skära upp gräslängderna har Thomas och Håkan köpt en specialmaskin från Holland. En invecklad historia som går lös på 800 000 kronor

– En fantastisk apparat som underlättar jobbet enormt mycket för oss, säger de bägge.

Varje rulle färdigt gräs som maskinen tar upp är 1,90 meter lång och 40 centimeter bred. Tjockleken är cirka två centimeter. När gräset väl är upptaget så kan det inte ligga på lager någon längre tid. Efter några dagar är det förstört. Det gör att man tar upp gräsrullarna eftersom beställningarna kommer in.

– Nu ska vi leverera 600 kvadratmeter till en villaägare på Frösön. Han ska lägga ut gräset redan i morgon och efter några timmar är hans gräsmatta klar. Det gäller att den får mycket vatten de första 14 dagarna och att man inte spelar brännboll på den första veckan, men sedan klarar den allt som en gräsmatta ska klara.

Förutom villaägare så är olika kommuner i länet de största kunderna. Men många vet inte om att vi existerar, säger Thomas.

Hur stora gräsmattor har ni som är färdiga att ta upp?

– Den här mattan som vi jobbar med nu är på 20 000 kvadratmeter. Sedan har vi några fler gräsmattor, men vi vill inte avslöja hur stora de är.

Hur många gräsproducenter finns det i landet?

– Cirka 30 stycken, de flesta i södra delarna.

När gräset är slut på en någon av gårdens ytor är det dags att så nytt gräs.

– Sedan tar det ett par år innan det går att skörda nya gräsmattor, säger Thomas och sätter sig i sin maskin för ytterligare några rundor.