Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här röstar de blankt i valet

I östra delarna av Östersund är det fler som väljer att gå till valurnorna för att rösta blankt i riksdagsvalet jämfört med övriga kommunen.
Torvalla är en av stadsdelarna som sticker ut när det gäller blanka röster.

I statistiken från de senaste valen blir det tydligt att det finns en del av Östersund som sticker ut just när det gäller blankröstande. Något som enligt statsvetare kan tyda på antingen missnöje eller okunskap i vad partierna står för.

Östra delarna av Östersund, och Torvalla i synnerhet, har en högre andel väljare som röstade blankt, både i riksdagsvalet och i kommunalvalet.

"Valdistrikt Östersund 18" täcker en stor yta men även områden runt Lillsjön, där var det nästan 2 procent som valde att lägga en helt tom valsedel i 2006 års riksdagsval, i kommunalvalet var den siffran 2,45 procent.

Den siffran gick ner något till förra valet år 2010 men den är fortfarande högre än genomsnittet.

Distriktet "Torvalla övre", som främst täcker in området kring Torvalla centrum och högstadieskolan, har även det betydligt högre andel blankröster. Nedre Torvalla hade i riksdagsvalet 2006 nästan 3 procent blanka röster som ogiltigförklarades men till 2010 hände något för då var den siffran nere på endast omkring 0,9 procent.