Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här räknas alla valsedlar som jämtarna lämnat in

Valsedlarna i Jämtlands län transporterades från vallokalerna till Länsstyrelsen i söndags kväll och på måndagen började det gedigna arbetet med att räkna alla röster till EU-valet.

Ett trettiotal personer ägnar tre dagar åt att kontrollräkna alla valsedlar som länsborna lämnat in under EU-valet.

– Alla valsedlar är redan räknade en gång i vallokalerna, så vi kontrollräknar dem här. Vi räknar också alla personröster och tar bort ogiltiga röster, säger Magnus Lindow, chef för samhällsenheten på Länsstyrelsen.

Även utlandsröster och förtidsröster har passerat en vallokal och räknats en gång innan de når Länsstyrelsen.

Direkt efter att vallokalerna stängts i söndags kväll förpackades valsedlarna i alla valkretsar och skickades till Länsstyrelsen och kontrollräkningen inleddes på måndagen. Ett trettiotal personer räknar, kontrollerar, bokför, registrerar och transporterar valsedlarna.

Efter att alla röster räknats arkiveras de i Länsstyrelsens lokaler över nästa val.

Ulla Bergman och Britt Lalander Jansson är två av rösträknarna, båda är pensionärer och har arbetat på Länsstyrelsen tidigare.

Ulla Bergman har räknat röster sedan 1976 i olika val, hon arbetade på Länsstyrelsen innan hon blev pensionär.

– Det är en otrolig skillnad i dag jämfört med förr. Då fanns pressen och ombudsmännen på plats när vi räknade och det hela var väldigt högtidligt och märkvärdigt, säger Ulla Bergman.

Förfarandet är dock samma som för 40 år sedan. Rösterna räknas fortfarande för hand och all hantering sker manuellt.

Rösträkningen är öppen för allmänheten och det går bra att besöka Länsstyrelsen för att se hur räkningen går till.