Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här mäts Anitas bentäthet

Nationellt vintersportcentrum gör olika medicinska tester för landstinget i Jämtland, bland annat bentäthetsmätningar. Nu har de möjligheter att ta emot fler patienter.

LT har varit med och sett hur en undersökning går till.

Nationellt vintersportcentrum, NVC, vid Mittuniversitetet har under närmare tre års tid genomfört olika medicinska tester för landstinget i Jämtland. Nu har de möjlighet att ta emot fler patienter och erbjuder också patienter från Landstinget Västernorrland samma sak. Det innebär att patienter därifrån erbjuds möjlighet att göra samma typ av undersökning i Östersund som de tidigare var hänvisade att göra i Umeå.

NVC tar årligen emot cirka 400 patienter från Jämtlands läns landsting för analys av bentäthet och kroppssammansättning. En av dem är Anita Näsberg.

Hon har en bröstbensfraktur som inte vill läka riktigt och hon har gått med det länge. Men bröstbenet granskas inte vid undersökningen.

– Vi mäter bentätheten i ländrygg och lårbenshals. De är de områden där det finns en stor referenspopulation att jämföra mot, säger Cattis Olsson, som genomför röntgen.

Det är utifrån det som det är möjligt att avgöra om patienten kan ha benskörhet.

Mätningen görs i en särskild röntgenapparat.

– Röntgenstrålen som går igenom kroppen har väldigt låg dos. Det är jämförbart med en flygresa till Thailand, säger Cattis Olsson.

Det innebär också att det inte är någon fara att vara i samma rum när röntgen sker.

Resultatet av mätningen tolkas sedan av en av de tre experter som arbetar inom olika områden på landstinget.

– Vi gör inga analyser här för vi har inte den medicinska kunskapen. Vi får inte ens visa bilderna för patienten, säger Cattis Olsson.

Bentäthetsmätning görs för att undersöka om en person riskerar att drabbas av benskörhet eller är benskör.

Nationella riktlinjer från Socialstyrelsen som innebär att bentäthet bör mätas i höft- och ländrygg om en person har förhöjd frakturrisk. Landstingen kan spara mycket pengar på förebyggande åtgärder.

Det krävs läkarremiss för att få genomföra mätningen.

NVC har också möjlighet att göra mätningar av sammansättningen i kroppen av benvikt, skelettmuskelvikt och fettvikt.

Vid intresse från landstingets sida finns också möjlighet för NVC att skaffa programvara till den befintliga maskinen som gör det möjligt att mäta det fett som sitter runt de inre organen och kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.