Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här löser polisen flest brott

Polisen i Jämtland är bäst i landet på att klara upp brott. Det visar statistik som LT har tagit del av.

– Vår ambition är att utvecklas hela tiden, säger Henrik Jonsson, kommissarie på staben.

Annons

Brottsförebyggande rådet publicerar varje år statistik över hur stor procent av brotten som klaras upp av polisen i varje län. Vid en jämförelse över hela landet under perioden 2009-2013 visar det sig att Jämtland har högst snitt av alla län. 50,8 procent av brotten klarades upp under den perioden.

– Det ska sättas i relation till annat och den relation vi kan sätta det till är övriga polismyndigheter. Utifrån det jämförelsemått vi har visar det att Jämtland har bra kvalitet när det gäller utredningsarbete rent generellt, säger Henrik Jonsson.

Det finns förstås olika orsaker till att det är lättare eller svårare att klara upp brott. Jämtland är ett glesbygdslän, men det är inte hela sanningen. Ett lika glesbyggt län är Norrbotten, som hamnar betydligt längre ner i statistiken. Henrik Jonsson poängterar att det är viktigt för polisen att få bra ingångar i utredningen för att kunna jobba vidare.

– När vi gör en anmälningsupptagning är vårt syfte att utreda det här brottet. Tyvärr kommer man inte vidare i alla fall. Alla brott går inte att utreda helt enkelt eftersom det inte alltid finns något att arbeta med. Rättsväsendet är ju så, tack och lov, att det ska vara ställt utom all rimlig tvivel att det är den här personen som har gjort det. Det ställs höga beviskrav och där försöker vi vässa och fundera hela tiden hur vi ska ta det vidare.

När rikspolischefen Bengt Svensson besökte Östersund i februari 2013 berömde han kvaliteten på polisarbetet i Jämtlands län, men efterlyste att fler brott ska utredas här.

– Det är vår ambition att vi ska utvecklas både med att ha en hög kvalitet, men också hög effektivitet och produktion för att klara vårt uppdrag. Det finns ingen motsättning i den delen, säger Henrik Jonsson.

Att arbeta som polis i ett län som Jämtland, där avstånden bitvis är väldigt långa, är inte alldeles lätt.

– Vårt län är tämligen unikt. Vi har en stad, Östersund, och här bor största delen människor. Där det är människor sker oftast brott, därmed inte sagt att det inte sker brott där det inte är så mycket folk. Då ska den största resursen finnas i Östersund. Avstånden jobbar vi med. Det är klart att många gånger är det långa framkörningstider. Det underlättar inte, men det är verkligheten och det är den vi får förhålla oss till. Men det lever vi med och det finns fler län som har den här problematiken, säger Henrik Jonsson.