Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här krävdes högsta betygen

Den som ville komma in på psykologprogrammet vid Mittuniversitetet i höst behövde prestera absoluta toppresultat. Däremot så var det kriminologprogrammet som lockade flest sökande.

Fredag 15 oktober var sista dagen för att söka vårterminens kurser och program vid Mittuniversitetet. Till vissa utbildningar är det relativt få sökande vilket gör att intagningskraven sänks. Men till andra utbildningar är konkurrensen stenhård och bara ett fåtal av de sökande får en plats.

LT har gått igenom alla längre utbildningar vid Mittuniversitetet och undersökt hur höga betygsresultat som krävdes för att komma in till höstterminen 2010. Precis som tidigare så fordrades mycket höga betyg för att komma in på psykologprogrammet som hamnade i toppskiktet av samtliga urvalsgrupper. Den som ville ta sig in på utbildningen behövde ett jämförelsetal på över 21,51 utifrån gymnasiebetyg som inte kompletterats. Högsta möjliga jämförelsetal är 22,50.

Ändå var det inte psykologutbildningen som lockade flest. Hela 1 468 personer hade sökt kriminologutbildningen som går i Sundsvall. Men programmet har bara 40 platser vilket lett till att många gallrats bort i urvalsprocessen.

Margareta Lindhagen är utvecklingsledare vid Mittuniversitetet och hon berättar att det överlag har varit många sökande till universitetets kurser och program. Det i sin tur har lett till en angenäm problematik.

– Vi kan på många av våra program i teorin ta emot betydligt fler men eftersom vi totalt sett redan har mer studenter än vi får betalt för så kan vi inte göra det.

Hon berättar att Mittuniversitetet under höstterminen har tagit emot så många studenter att anslagen inte räcker.

– Redan i år gör vi av med alla sparade pengar och det vi fått för 2010. Nästa termin måste vi bromsa, säger Margareta Lindhagen.