Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan postutdelningen upphöra

Posten har funderingar på att förändra postutdelningen i norra delarna av Strömsunds kommun.

– Folk tror ju att det är en parodi, åka flera mil för att hämta posten, nej du.

Det säger Christer Berg, företagare och boende i Lidsjöberg vars resor in till Strömsund kan bli betydligt fler i framtiden.

Mobilteckningen fungerar knappt, vägarna är som bergochdalbanor och posten delas ut på entreprenad tre dagar i veckan. Ja det är verkligheten för de som bor i de mer glesbebyggda delarna av Strömsunds kommun. Men det slutar inte där. Nu aviserar posten för ytterligare förändringar i delarna av Lidsjöberg och bygderna runt omkring.

– De vill ju spara pengar, så enkelt är det. Det är lite folk som bor där och enklast på det viset, säger Jan-Olov Andersson, (M), kommunstyrelsen vice ordförande och boende i Trångsmon.

Planerna är att posten kan komma och lägga om rutten för utdelning av post. Det skulle i sin tur innebära att vissa på sträckan inte får någon post alls i brevlådan, att paket får hämtas på närmaste serviceställe, som kan vara i Strömsund.

– Vi betalar lika mycket skatt som alla andra och post är något som behövs, helst där det också saknas mobilteckning, säger Jan-Olov Andersson.

Christer och Lena Berg är egna företagare i Lidsjöberg. De har länge följt funderingarna från postens sida och Christer är riktigt upprörd.

– Vi fick ett rekommenderat brev med en bankdosa till datorn. Men eftersom det var ett rekommenderat brev fick inte posten dela ut det. Vi skulle få hämta det i stället. Så vi får åka 22 mil tur och retur för att hämta ut det där brevet. Det här är Sveriges nya fiasko, säger han.

Christer befarar att förändringen skulle innebära att de får hämta posten tre mil hemifrån, för där Christer och Lena bor är en avstickare från den nya rutten och därför skulle de få hämta posten i vägskälet i stället.

– Det finns inte chans att jag gör det. Då lägger vi ner, säger han.

I dag körs posten med taxi vilket innebär att vissa paket inte får plats i bilen, och lämnas i stället i Strömsund, enligt Christer.

Anders Andersson, är kommunchef i Strömsunds kommun och har haft kontakt med posten i ärendet.

– Det är de som äger och styr posten som måste ta sitt ansvar, regeringen. Jag förstår att det är en utveckling men vi måste då titta på andra samarbetsmöjligheter, kan hemtjänst eller taxi ta med posten? Att få post är viktigt, säger Anders Andersson.

I dag torsdag kommer posten att ha ett informationsmöte för befolkningen om hur deras planer ser ut.