Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan miljöfarligt avfall finnas nedgrävt

Nedgrävda tunnor med miljöfarligt avfall kan finnas i marken vid Ströms Vattudal, precis väster om bron. En bit nedströms tas vattenförsörjningen till samhället. Nu är länsstyrelsen inkallad för att undersöka saken.

Det var för cirka två månader sedan som miljö- och byggavdelningen vid Strömsunds kommun fick tips om att det skulle finnas miljöfarligt avfall nedgrävt vid strandkanten till norra sidan av Ströms Vattudal, precis väster om bron.

– Det var polisen som hade fått tipset och kontaktade oss, säger byggnadsinspektören Håkan Bredin.

Enligt ryktet kan det vara så att tunnor med spillolja har grävts ned i marken mellan gångvägen och vattnet. Och det ska ha skett för dryga 40 år sedan. Förr i tiden fanns lite småindustrier nere vid vattnet.

– Länsstyrelsen är därför tillkallad för att undersöka marken, säger Håkan Bredin.

Det görs genom att de söker av marken med ultraljud, vilket fungerar ungefär som ett ekolod på en båt.

I samband med oljeryktet hade miljö- och byggavdelningen ett bygglovsärende i samma område att yttra sig över. Stig Engström ansökte om att få dispens från strandskyddet och bygga en privat badbrygga på den kommunala allmänningen som ligger nedanför hans fastighet.

Miljö- och byggavdelningen ansåg att det inte var lämpligt att nämnden beviljade bygglov, bland annat med tanke på att oljefrågan måste utredas först.

– Vi tar vattenförsörjningen till samhället vid en ö en bit nedströms, säger Håkan Bredin.

Regelbundna vattenprover görs därför och dessa har hittills inte pekat på något oljeläckage. Men det gäller ändå att hålla koll, säger han. För skulle man börja gräva utan att undersöka saken finns risken att man gräver sönder eventuella tunnor.

Miljö- och byggnämnden valde dock nyligen att ge grönt ljus till en badbrygga. Dock med två förbehåll.

– Byggandet får inte börja förrän länsstyrelsens undersökning är klar och badbryggan måste vara tillgänglig för allmänheten, säger Jan-Olof Olofsson (M) ordförande i nämnden.