Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan du läsa hela brevet

Pär Wikström, en av styrelseledamöterna i Svenska skidskytteförbundet, riktar svidande kritik mot sitt eget förbund och styrelse i ett öppet brev. Styrelsekollegan Helena Ekholm står med i en del av kritiken, men har inte velat skriva under med sitt namn.
Här följer delar av brevet, där Wikström börjar med en allmän bakgrundsbild och sedan går in på åtta konkreta förbättringspunkter:

"Det som har hänt på senare år är att missnöjet mot förbundet och landslagsledningen har ökat, år från år. Med vårens beslut når det en kritisk nivå. Folk har lämnat åsikter under lång tid, men ingen eller få notiser har tagits. I stället för att ena och arbeta för framgång... har det skapats en gnäll- och skällattiyd som bara tar energi och entusiasm från ledare och tävlande. Dessutom splittrar det skidskytte-Sverige i olika fraktioner.

Förbundets erbjudande om att ingå i träningsgrupperna har aldrig ratats så mycket som detta år. Det måste få ett stopp! Förbundets uttagningar och träningsgrupper med dess ledare har fått mycket kritik.

Vi måste skapa enighet inom skidskyttet och inte splittra det ännu mer. Vi måste skapa en trygghet för våra skidskyttar där de vet vad som gäller och inte som det varit under flera år att träningssgrupperna ser olika ut varje år. Det har varit konstiga uttagningar och löften som inte hålls.

Ett år har vi haft ett utvecklingslandslag som kallas Team 2018 och nästa år har man tagit bort det. Juniorlandslaget har kommit och gått. Åkare som lovats att få åka världscup, men sedan ratats och andra som fått åka. Åkare har själva fått betala för världscupen med mera.

Jag (Pär Wikström) föreslår följande:

Det ska vara styrelsen som ska beslut i viktiga frågor... besluten ska tas i demokratisk anda på styrelsemötena. ... Anställningar... såsom förändringar i landslagets struktur och landslagssammansättningar ska beslutas av styrelsen. Annonsering av tjänster ska göras minst via hemsida. Förbundskapten och övriga ledande befattningar ska godkännas av styrelsen innan tillsättning.

Tillsätt en uttagningskommitté som tar ut träningsgrupper och landslag. Kommittén bör bestå av förbundskaptener och representanter från klubbar och/eller gymnasier, cirka 3–5 personer.... Informationsspridning måste vara en mycket prioriterad arbetsuppgift för förbundskapten och landslagstränare.

Informationen mot samtliga åkare ska vara av positiv karaktär, med tanke på att stärka åkaren mentalt... med konkreta förslag på förbättringsmöjligheter. Inför tydliga uttagningskriterier och... håll dessa. Inga avsteg.

Inga direkta längdåkare in i A-landslaget! Det är det mest nedvärderande... som förbundet kan göra. Med detta agerande säger man att klubbarna har misslyckats och att förbundet vet bättre... det får inte finnas någon genväg. Förbundet har gjort detta flera gånger och det blir oftast inte bra. Det skapar negativa signaler och sprider misstro. Det är inte många som tror på det.

Tillsätt stora träningsgrupper som smalnar av mot OS 2018. Anställ kompetenta tränare som är erfarna och har rätt kompetens, både på papperet och i praktiken. Prata med åkare innan anställning. Lägg träningslägren i Sverige så att många har möjlighet att följa och ansluta, även med tanke på ekonomin.

Det sporsliga och de aktiva måste ha prioritet 1! Att minska på lagen och underlåta att skicka folk på tävlingar ska vara det absolut sista alternativet för att spara in på pengar. Inte som i dag, det första alternativet.

Låt åkare utvecklas i sin egen takt. Vi kan inte fortsätta att "slänga 27–28-åringar på soptippen" för de som inte nått världseliten. Många är sena i utvecklingen... Hur vet förbundet vilka som kommer att lyckas?