Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det bli olagligt att röka

Anders Edvinsson (S): – Jag tycker att det är ganska fränt.
Bosse Svensson (C): – Jag tycker att det är ganska löjligt.

Annons

Det kommunalrådet Anders Edvinsson syftar på som fränt är förslaget om rökförbud på Kyrkgatan vid busstorget och att Östersund går i bräschen för ett nytt sätt att stoppa rökarna.

Under tisdagens kommunfullmäktige blev medborgarförslaget om rökförbud mellan Thoméegränd och Hamngatan tämligen het; främst mellan oppositionens Bosse Svensson (C) och majoritetens Anders Edvinsson (S).

Bosse Svensson ville, så att säga, fimpa förslaget helt:

– Jag är fullt på det klara med att vi måste göra stora insatser att barn och unga inte ska röka, men det här har ju ingen verklighetsförankring. Vem ska övervaka att det här efterlevs? Att lagstifta om ett förbud utomhus på en gatstump och tro att det har en effekt på människors vilja att sluta röka, det har ingen verklighetskontakt.

I sammanhanget kan konstateras att kommunens tjänstemän redan från första början ansett att medborgarförslaget ska avslås, men från politiskt håll har majoriteten gillat tanken och Anders Edvinsson lade fram detta i kommunstyrelsen för lite drygt en månad sedan:

"Medborgarförslaget bifalls på så vis att detta utreds inom ramen för översyn av Östersunds kommuns lokala ordningsföreskrifter med beaktande att fler barn och unga från höstterminen erbjuds fria bussresor".

Miljö- och samhällsnämndens ordförande Florian Stamm (MP) backar upp förslaget samtidigt som ungefär hälften av politikerna i fullmäktige bara skakat på huvudet.

– Ni får gärna tycka att det är kontroversiellt, tandlöst, meningslöst, slag i luften men jag tycker att det är ganska fränt om vi kan komma ett steg på den här vägen. Jag tror att omvärlden kommer att se det som positivt, säger Anders Edvinsson.

Ärendet avgjordes slutligen med votering där Bosse Svenssons avslagsyrkande fick 25 röster medan kommunstyrelsens förslag fick 34 röster.

23 ledamöter reserverade sig mot beslutet – samtliga på alliansflanken med stöd av SD.

Läs LT:s ledare om förslaget.