Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här jagades 115 rovdjur

Under de två senaste åren ansöktes det om skyddsjakt på sammanlagt 115 rovdjur. Lite drygt varannan ansökan godkändes av länsstyrelsen.

Skyddsjakt är ett begrepp som används för jakt utanför de ordinarie jaktsäsongerna på en art eller för jakt på fridlysta arter. Det används främst då djur ställer till med skada eller andra olägenheter. LT har tittat närmare på alla skyddsjaktsansökningar som Länsstyrelsen i Jämtlands län handlagt under 2012 och fram till november 2013.

Den absoluta majoriteten av skyddsjaktsansökningar kommer från samebyarna runt om i länet. Endast två ansökningar under den undersökta perioden kommer från andra sökanden.

Rovdjur i renflockarna vid fel tidpunkt på året kan ställa till med stor skada för renskötarna.

– Möjligheten till skyddsjakt har oerhört stor betydelse för oss, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby. Vi har ett högt rovdjurstryck, ungefär 40 till 50 procent av årskalvarna tas av rovdjur. Jag tycker att det fungerar bra i samarbetet med länsstyrelsen, de tar frågan på allvar, säger Nicklas Johansson.

Riksdagen fattade beslut om en ny rovdjursförvaltning i december 2013. I den är rennäringen utskiljd som ett prioriterat område för den nya rovdjurpolitiken. Där står att toleransnivån för skador på ren av rovdjur maximalt ska få vara 10 procent av den aktuella samebyns faktiska renantal.

– Vi hoppas mycket på den nya rovdjurspropositionen, säger Nicklas Johansson. Den kan vara räddningen för rennäringen i vissa områden.

Under perioden 2012 - 2013 tilläts skyddsjakt på 32 björnar, 17 lodjur, 11 järvar och 7 vargar i länet. Det totala antalet rovdjur som det söktes skyddsjakt på uppgår till 115 individer.

Vid årsskiftet gick länsstyrelsens delegation från Naturvårdsverket ut. Det betyder att den lokala myndigheten i nuläget inte får besluta om skyddsjakt på våra fyra stora rovdjur. Det är inte heller klart när Länsstyrelsen åter får en delegation att behandla ärendena.

– Det är Naturvårdsverket som inte hunnit med nu när den nya rovdjurspolitiken beslutades så sent på året, säger Helena Eriksson, chef på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Jämtlands län. Preliminärt så ska vi åter få en delegation i skyddsjaktsärenden någon gång under januari.

Läget är samma för alla länsstyrelser som handlägger skyddsjakt. Den förändrade rovdjurpolitiken kommer också innebära förändringar i arbetet runt skyddsjakt för länsstyrelsen.

– Just uppdraget om toleransnivån för rovdjurskador på rennäringen kommer bli ett stort arbete, säger Helena Eriksson. Men där ska först Naturvårdsverket och Sametinget behandla frågan innan det når oss.