Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hjälper inte ens Arga snickaren

Klagomål på förfallna byggnader och ovårdade tomter droppar in hos kommunen, där nya riktlinjer gäller sedan årsskiftet.

Bakom anmälningarna finns personer som reagerat på byggnader som börjat likna ruckel, tomter som är fyllda av skrot och bråte och oklippt gräs.

Den atmosfär som påverkar turister och fastboende positivt har som regel försvunnit från de här fastigheterna. Möjligen lockar de en och annan besökare som vill fördjupa sig i "ruckelturism".

I kommunen är det miljö- och byggnämnden som sköter tillsynen och ser till att lagen efterföljs. Enligt plan- och bygglagen ska nämligen tomter och byggnader hållas i vårdat skick.

– Vi har inga medel avsatta just nu för att göra tillsyn men de klagomål vi får in åker vi ut och tittar på så fort vi kan, säger David Johansson, planingenjör på miljö- och byggnämnden.

Hur ser läget ut i kommunen?

– Det trillar in en del, det var väldigt mycket i vår och i sommar har det kommit många klagomål, säger David Johansson.

– I de flesta fall är det personer som bor i närheten av de här fastigheterna som klagar till kommunen.

Sedan ett klagomål inkommit brukar han åka ut och träffa fastighetsägaren samt dokumentera hur det ser ut.

Många klagomål handlar om att gräset inte är klippt och om gräsklippning inte har gjorts inne i samhället kan kommunen skicka brev med krav på skärpning. Däremot kan det vara knepigare att ställa krav på oklippt gräs i utkanterna av tätbebyggelsen.

De riktlinjer som antogs av kommunen vid årsskiftet ska vara som en hjälp i bedömningen för när kommunen ska göra saker eller inte.

Är det en blandning av bebodda och övergivna fastigheter som klagomålen riktar sig till?

– Vi har både och. De flesta är bebodda någon tid av året, det finns även övergivna fastigheter och då är det svårt att få någonting att hända, säger David Johansson.

Miljö- och byggnämnden har lagt ner ett ärende där en extremt förfallen byggnad i Yxskaftkälen bedömts utgöra stor fara för allmänheten. "Inga åtgärder går att vidta", enligt nämndens beslut.

Kort bakgrund: Ägaren till huset gick i konkurs och konkursförvaltaren har övergett fastigheten eftersom den saknar ekonomiskt värde.

Kommunen har ingen juridisk person att rikta krav emot och här hjälper inte ens att tillkalla Arga snickaren. "Det håller på att riva sig själv", som David Johansson på kommunen uttrycker det.

Enligt honom förekommer det mer klagomål om bråte och skrot på tomterna, än att byggnader står och förfaller.

– Det är väldigt många skotbilar i de här sammanhangen. I ett extremfall som vi jobbar med nu har vi omkring 100 bilar på en fastighet, konstaterar David Johansson.

Kommunen brukar begära in en åtgärdsplan från berörda fastighetsägare, men händer inget blir det aktuellt med föreläggande och i ett senare skede vite.