Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hittades en bortglömd skolklass

När Håkan Toresson kom in i det gamla missionshuset stod han bara och gapade. Där inne satt en dockklass i sina bänkar med sin fröken i katedern. Allt gjort i naturlig storlek.
– Det kändes nästan lite kuslig, säger Håkan.

Håkan Toresson, som är en välkänd debattör i länet, berättar att han blev nyvald ordförande i Marby hembygdsförening vid deras årsmöte i söndags. Marby ligger mellan Månsåsen och Hallen i Åre kommun.

– Efter mötet kom några medlemmar på att de skulle besöka det gamla missionshuset som ligger efter stora vägen upp mot Hallen.

– Missionsförbundet skänkte huset till vår förening 1997. Det byggdes av Marby brödraförening mellan 1898 och 1902. Men ska man vara ärlig så har inte huset kommit till användning, utan det har mest stått tomt genom åren, men nu gjorde vi ett besök i det gamla huset, säger Håkan.

Han berättar att han nästan fick kalla kårar efter ryggen när han kom in i missionshuset och såg skolklassen i sina bänkar.

– Det var massor av frågor som gick igenom huvudet. Vem har gjort dockbarnen och deras fröken? Från vilken tidsepok kommer klassen och hur länge har de suttit i missionshuset och haft sin skola, undrar Håkan.

Det verkar vara en lektion i svenska som barnen har och det är bläckhorn uppställda på bänkarna. I böckerna är det prydlig välskrivning som gäller och barnen verkar väldigt koncentrerade på sin uppgift. I ett ställ hänger ett flertal planscher och på katedern finns en våg med alla små vikter intakta. Här finns också två askar huvudvärkstabletter av någon anledning.

– Jag har sett mycket, säger Håkan Toresson, men det här verkar ta priset. Det ser helt overkligt ut med barnen i missionshuset. Jag undrar om de är uppe och rör på sig om nätterna, skrattar han och undrar när barnen är fullärda.

Håkan hoppas också att den här artikeln kommer att ge svar på alla frågorna han har kring dockklassen.

– Jag skulle vilja veta vem det är som är skapare till installationen och varför den finns just här. Har det varit någon utställning kring skolan i missionshuset. Jag hoppas att jag får svar på alla frågorna jag har.

Vad kommer att hända med missionshuset?

– Vi ska börja använda det. Det finns några vattenskador i taket, men dem ska vi åtgärda. Huset är faktiskt i bättre skick än vad man kunde tro. Vi ska ha utställningar och hembygdsfester här framöver. Första utställningen ska vi ha redan i juni och den ska handla om textilier, berättar Håkan.

Vad händer med skolklassen?

– Vi ska låta installationen få vara kvar och vi kanske låter folk få komma hit och titta. Vi kan sätta upp en avspärrning så att grejerna på bänkarna får vara ifred.

I ett annat rum i missionshuset finns det en massa gamla prylar som verkar höra hemma på ett museum.

– Vi ska se om det går att ordna en utställning med de här grejerna. Vi får ta en sak i taget, säger Håkan Toresson.