Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här har polisens gränssamarbete redan börjat

Nästa år blir polisen i Norrland en gemensam region. Redan nu finns ett tätt samarbete mellan Bräcke och Ånge.

– Man bör inte se en länsgräns som ett hinder, säger David Redin, vikarierande närpolischef.

Annons

21 polismyndigheter blir en enda stor myndighet 2015. I den nya myndigheten blir Norrland en gemensam region. David Redin tror att det nya samarbetet kommer gynna polisen i glesbygden.

– Man tar bort de klara gränserna och ser polisen som en enda stor resurs. Man kan plocka patruller oavsett vilket län de kommer ifrån och åka på det jobb som är närmast. Det är precis det samarbetet vi har som man får tänka i ett större perspektiv.

Polisen i Bräcke, Ragunda och Ånge kommuner har sedan flera år ett samarbete. Det samarbetet fungerar mycket bra enligt David Redin.

– Vi har en gemensam polisresurs. Det ger en bredare service till allmänheten. Vi har ett stort område att täcka, det gör inget att vi sprider ut oss. Under en tid hade vi sämre

Poliserna i Bräcke, Ragunda och Hammarstrand kommunicerar över samma radiokanal. Om något inträffar i exempelvis Alby (en by i Ånge kommun) och det bara är Bräckepoliser i tjänst åker dessa på utryckningen.

– Vi har dubbla system, ett som kollar vad som händer i Jämtland och ett som kollar vad som händer i Västernorrland. Det är lite omständigt, men det är det enda negativa jag kan se med det här, säger David Redin.

När poliserna i Norrland samlas under samma region blir det ganska likt det samarbete som Bräcke, Ragunda och Ånge har, men det blir till att tänka i ett större perspektiv enligt David Redin.

– Vi vet inte vad som händer med bemanningen, men när det gäller att komma närmare medborgare tror jag absolut att det kommer bli bättre. De som tror att de kommer bli sämre bör fundera på varför det skulle bli sämre.

Nu vikarierar han en kort period som närpolischef i Bräcke, Ragunda och Ånge – men vanligtvis arbetar David Redin som polis i Strömsund. Han har mestadels arbetat som polis i glesbygden sedan han tog examen från polishögskolan 2007.

– Man blir polis på ett annat sätt i glesbygden. Allmänheten vänder sig till den enskilde polismannen för att få hjälp, de känner till en till namnet. Man blir sheriff på ett eget ställe och det är väldigt roligt att få det förtroendet.

Är det någon brottslighet som är vanligare på glesbygden?

– Alla problem som sker i samhället sker också på landsbygden, även om rån och mord händer mer sällan än i tätbefolkade områden. Procentuellt mot hur många som bor tror jag att rattfylleri är vanligare i glesbygd. Sedan kan man vara ute och slåss i större utsträckning än i städer. I Strömsund har man haft problem med en del våld i offentlig miljö. Man är ute efter att slåss mer än man är här, tycker jag. Det är lite lugnare här, på det viset.