Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här fryser curlingisen på ett naturligt sätt ...

Får vi presentera länets kultigaste idrottsplats! Hammarstrand har i dag Sveriges enda naturligt frysta curlingbana.

Fyra banor med seriöst småskrovlig is, inrymda i en islada med rötterna i 1960-talet och väggarna fyllda med sponsorplakat från företag som gått i graven/putten för länge sedan.

Ärligt talat har undertecknad inte lagt märke till, än mindre hört talas om den mycket stora, ehuru diskreta, låga byggnaden intill hotell Wild-Hussen.

Härom dagen hade Hammarstrands 51 år gamla och senast åtta(!) medlemmar lilla curlingklubb inströmmat till Ragunda kommunstyrelse med begäran om kommunalt stöd till en curlingturnering i februari.

Öppna famnen mötte LT i klubbens mycket fina klubblokal i anslutning till banan och där en kvartett ut styrelsen uppenbarligen gladdes stort över att få informera om vad som är på gång.

11–13 februari ska det åter tävlingscurlas i Hammarstrand.

Då inbjuds till ett riksmästerskap på naturis via curlingsportens kontaktorgan och där man förväntar sig att stjärnor som Peja Lindholm och Margnus Swartling ska dyka upp.

Här handlar det om curling i nostalgisk originaltappning.

– Alternativet till tävlingen var att lägga ner verksamheten, säger ordföranden Thomas Wikander.

– Men den här banan är ju på tok för häftig för att tvingas dö!

Ursprungligen spelades curling utomhus, ofta på hockey- och bandyplaner och där man fick skotta banorna.

Så kom taken och i den vevan byggdes banan i Hammarstrand som tillkom på initiativ av Wild-Hussens dåvarande ägare, Sven Frisak.

Senast som en större tävling ägde rum i byggnaden var Hammarslaget 1987, en turnering som till och från varit årligt återkommande och som startade 1963.

Som mest samlade Hammarslaget 16 lag.

1965 överläts banan till Ragunda kommun som slutförde byggandet av taket.

Som mest fanns i början av 1980-talet det 20 fyramannalag i Hammarstrand. Samtidigt!

Att skapa is i en naturligt fryst curlinghall kräver kall väderlek.

Dessutom förändras isen om mycket folk vistas i lokalen och att spela på naturis lär vara någonting helt annat än att spela på konstfruset.

– Man tar i mycket värre på naturis och om jag hoppar till konstis hamnar första stenen oftast i sargen längst bort på banan, säger klubbsekretaren Anna Norin.

– Isläggningen börjar i mitten av november vid tillräcklig kyla ibland spolar jag två gånger om dagen och isen brukar vara klar runt nyår, berättar klubbens ismakare Kalle Lindholm.

– Jag lägger is varje år.

Från de flesta skolor i området har elever varit här och spelat.