Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här flyttas skolbänken till scenen

/
  • Mamma kanin insåg att det var en dålig idé att stöta bort sin prickiga son och letar bokstavligt talat med ljus och lykta efter honom.
  • Mamma kanin insåg att det var en dålig idé att stöta bort sin prickiga son och letar bokstavligt talat med ljus och lykta efter honom.
  • Are Högsnes och Selma Eckerdal.
  • Mamma kanin i vild diskussion med Tant Lisa spelad av Ida Henriksson.

I Hackås skola används kulturen som läromedel.

Eleverna i andra klass sätter nu upp en teaterpjäs baserad på litteratur från 1945 om allas lika värde – kryddad med några nypor Bryan Adams och Tomas Ledin.

Annons

Hackås skola har en uttalad kulturprofil där den estetiska verksamheten ska "stärka självkänslan och öka lusten till lärande", som det står på skolans hemsida.

Efter mer än femton veckor av repetitioner spelar nu de fjorton eleverna i årskurs två upp pjäsen Pricken, om kaninen som inte var lika vit som de andra och därför blev bortstött från sin familj.

– Historien är från 1945 och är en bra berättelse om utanförskap, berättar Lena Hagstedt-Sergel som är fritidspedagog på skolan och drivande i Hackås kulturliv.

Lärandet genom teatern är metodisk och noggrann.

– Först läste vi boken, sen fick vi ta hem manuset och lära oss det. Vi bestämde rollerna och sen började vi träna för fullt, förklarar flera av eleverna i mun på varandra.

Pjäsen har tidigare spelats i Bräcke och innehåller en hel del sång med musik av så omaka artister som Bryan Adams, Siw Malmkvist och Tomas Ledin.

Det är lektioner avsedda för både svenska och estetisk verksamhet som används för teaterundervisningen.

– Det spelas teater här på skolan varje år. Vi jobbar mycket med något som heter talarstolen där eleverna tidigt får lära sig att framträda, så att de har det i sig, förklarar Lena Hagstedt-Sergel.

För många elever är det första gången de står på en scen, andra har gjort det tidigare, men alla är överens:

– Vi vill spela mer teater.

Mer läsning

Annons