Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här finns 8,2 miljoner människor som bara slänger och slänger."

/

Hemma i sverige försöker jag källsortera. Mest för att man ska göra det. Men glas till glasinsamlingen, papper till pappersinsamlingen, konservburkar till metallinsamlingen. Ja, ni vet hur man gör.

Annons

Men handen på hjärtat har jag aldrig varit jätteduktig på detta. Jag slarvar och glömmer. Som många andra med mig tror jag.

Jag har egentligen aldrig reflekterat över varför man ska sopsortera. Självklart förstår jag att det är bättre för jorden och vår sårbara miljö om vi återutnyttjar olika material och inte slösar i onödan.

Men sen jag kom till New York har jag börjat fundera. Den här vistelsen har varit en tankeställare. För här i New York källsorteras det inte. Det finns en del som gör det, men det känns som att de personerna är försvinnande få.

Amerikanerna slänger allt. I samma papperskorg. Och de slänger mycket. Och det är inte så konstigt för USA är de onödiga förpackningarnas land. Allt packas in i kartonger med skyddande plast runt om. Som exempel köpte jag tandkräm för någon vecka sedan. Tandkrämen var i en metalltub som i sin tur låg i en papplåda och runt den var det ett plasthölje. Hemma hade det inte varit så. Där hade tandkrämstuben stått själv på hyllan. Vi förpackade också våra tandkrämstuber som amerikanerna för några år sedan men insåg det korkade i det.

Men det är inte bara storföretagen som förpackar allt för mycket. Jag köpte en kebab från en grillvagn till lunch. Mannen i vagnen virade in min kebab i aluminiumfolie, stoppade rullen i en skumplastlåda och la sedan ner hela lådan i en papperspåse.

På företaget där vi sitter finns det inte vanliga kaffemuggar och glas. Nej allt är engångsartiklar. Går du och tar en kaffe så finns det bara pappmuggar och vill du ta ett glas vatten så dricker man det i ett plastglas. Och så slänger man muggen och glaset i soporna och tar nytt nästa gång man är sugen.

Varje dag kommer tusentals lastbilar in på Manhattan med mat och prylar. På kvällarna fylls trottoarkanterna med stora berg av plastsäckar fyllda med sopor.

Jag kan bli både rädd och äcklad av allt detta. New York som stad har nästan lika många invånare som det finns totalt i Sverige. Och det kan kännas meningslöst att vi i Sverige håller på och försöker källsortera när det här finns 8,2 miljoner människor som bara slänger och slänger.

Men känslan av meningslöshet håller på att förändras till en aggression. Eller kanske en passion. För vi var ju likadana för tio, tjugo år sedan. Och jag tror att New Yorkarna kommer fatta att deras beteenden inte är sunt. Och fram till dess får vi bli ännu bättre och mer klimat-smarta så att vi drar upp vårt gemensamma snitt på miljömedvetenhetsskalan.

Sopsortering, någon?

GAmerikanerna slänger allt. I samma papperskorg. Och de slänger mycket. Och det är inte så konstigt för USA är de onödiga förpackningarnas land.

Mer läsning

Annons