Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här fick SD 12 procent: Det är bra att de rör om lite i grytan

I Glöte valdistrikt fick Sverigedemokraterna störst stöd i hela länet, med 12 procent av rösterna. Hur kommer det sig? LT besökte Linsell, Glöte och Lofsdalen.

På Ica i Linsell känner man inte riktigt av några sverigedemokratiska vindar så här dagen efter valet.

Gunilla Esbjörnsson som jobbar på Ica funderar över vad Sverigedemokraternas framgångar beror på.

– Jag har ingen aning. Jag blev förvånad och trodde att Sverigedemokraterna var större i storstäderna. De är inte vad jag vill ha iallafall, säger hon.

– Det förvånar mig att de fick så stort stöd, säger Göran Östh som är inne och handlar några varor.

En annan kund, Lars Jonsson, är inte nöjd med valresultatet och tror att många inte vågar säga att de röstade på Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det handlar om renarna och renbetet, som framför allt Lars Hermansson (SD) och Olle Larsson (SD) pratat mycket om. Det är nog markägare och personer som inte tycker att renarna ska vara här, som har röstat på dem. Invandrare har vi ju inte så mycket av här, säger han.

I den lilla byn Glöte som ligger cirka 15 km innan Lofsdalen är det bara en människa som syns ute. När LT nämner Sverigedemokraterna vänder hon sig om.

– Jag är inte intresserad av att svara på de där frågorna, säger hon.

I Lofsdalen hittar vi Mats Hägglund som är från Glöte. Sverige demokraterna fick hans röst i alla tre valen.

– Jag tycker det är bra att de rör om lite i grytan. De har inte bara rasistiska åsikter. Olle Larsson (SD) har mycket bra idéer, som småskaligt jordbruk till exempel. Jag är inte rasist, men invandrarpolitiken som förs i dag, man får aldrig svar på vad den kostar. Sen borde man satsa mer på äldrevården. Man stänger ner avdelningar på sjukhemmet i Sveg, samtidigt som man låter invandrare ta hit sina familjer, säger han.

– Men det är många idioter inom partiet, tillägger han.