Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får Life Zone FC se snö för första gången

Grabbarna tystnar inför Tännforsens auktoritet när den vräker sig fram under regnbågen.
Efter sin tredje raka seger ägnade Storsjöcupens sydafrikanska gäster eftermiddagen åt den jämtländska naturen.
– Jag kan inte vara mer tacksam, säger Jeremy G. Wyngaard, tränare i laget.

Tomas Kristiansson, ansvarig för boendet på Valla där laget bor, tog med de 12-åriga grabbarna på en överraskningsresa de sent ska glömma. Efter lunchtid fick alla spelare och ledare hoppa in i en buss för avfärd mot Åre.

– Ingen av killarna visste om det här. Det blev som en överraskning. Otroligt roligt, säger Jeremy G. Wyngaard.

Första stopp var kabinbanan och en tur upp till toppen av Åreskutan. Killarna klev av men vände inte blicken mot vidderna. Det var en ensam yta med snö som fångade allas uppmärksamhet.

– Jag har aldrig sett snö förut. Det är bara en i laget som har gjort det, berättar Liam Samuels storögt, innan han springer för att delta i det snöbollskrig som snabbt bröt ut.

Tränare Jeremy G. Wyngaard hade ingen immunitet och blev svalkad flera gånger. Han är en före detta professionell fotbollsspelare och har spelat tre år i den högsta sydafrikanska ligan. Nu är han VD för Life Zone. En icke vinstdrivande organisation som har fångat upp de killar som nu leker i snön från Kapstadens hårdare gator, och givit dem fotbollen.

– Ungefär 80-90 procent av killarna kommer från väldigt fattiga förhållanden. I det samhälle där vi verkar är det mycket våld och kriminalitet. Men genom fotbollen får de lära sig om respekt och livsvärderingar.

– Här respekterar vi motståndarna, vi skakar hand efter matcherna. Ibland ligger du under med tre bollar. Som i livet. Då måste du bara fortsätta kämpa. Det kommer inte alltid att gå din väg.

Killarna i laget är öppna, livsglada och charmiga. Wyngaard berättar att man i Sydafrika kallar deras generation för "barnen som föddes fria".

– Killarna har inte vuxit upp med den rasism som svärtat ner vår historia. De förstår den inte. Det finns ingen skillnad mellan vita och svarta i deras ögon. Numera interagerar svarta och vita barn med varandra, i skolan och på fritiden. Mycket har blivit bättre.

Men inte allt.

– Det är fortfarande ett väldigt delat land, mellan rika och fattiga och mellan vita och svarta. Den rasism som är kvar sker inte öppet utan mer i skymundan, berättar Wyyngard.

– Men folk har börjat lära sig att leva sida vid sida och att respektera varandras traditioner och kulturer. Du vet, Sydafrika är en smältdeg av en massa olika kulturer.

Onsdagens Åreresa avslutades någon mil västerut vid mäktiga Tännforsen. Killarna trängdes så långt ut på bryggan som möjligt och blev förtjusta när vattenfallet smällde mot stenarna och bjöd på rejäla duschar.

När jag frågar Liam Samuels och Ameer van Schalkwyk om segermatchen på onsdagsmorgonen (20–1) mot Frösön tar det en stund innan de kan återge matchen. Tännforsen har all deras uppmärksamhet.

– Jo.... det gick bra. Det har gått bra tre matcher i rad nu. Vi har vunnit varje gång.

Är det här roligare?

– Ja! svarar båda i kör. Det är så coolt!