Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får asylsökande i Åredalen en start in i arbetslivet

/
  • Yordanos Kflezghi från Eritrea var lärare i engelska på högstadienivå innan hon flydde till Sverige. Hon har bott på Continental Inn i ett år nu och har inte haft intervjun hos Migrationsverket än.

Först teori i form av alla tänkbara glosor man kan mötas av i hotellbranschens städ, disk och lättare vaktmästeri, därefter praktik och i slutändan förhoppningsvis ett arbete hos något av Åredalens hotell eller restauranger så att man kan tjäna egna pengar och finansiera sitt eget boende.
Det är upplägget i kursen i yrkessvenska som Urban Widholm nu startat ihop med Åredalens folkhögskola.

Annons

Urban Widholm brinner för integrationsinsatser och att hjälpa andra, och som egenföretagare – han driver hotell Fjällsätra i Undersåker – har han även en tydlig entreprenörsanda som genomsyrar det han gör. Redan i somras drog han i gång en satsning i liten skala, då genom att teckna avtal för några asylsökande som fick göra praktik på Fjällsätra. Vid sidan om de praktiska sysslorna tränade de glosor och övade den svenska som förekommer i hotellbranschen.

LÄS OCKSÅ: Åredalens folkhögskola och företagare ordnar riktade språkkurser för asylsökande

Under hösten skrev han nytt praktikavtal för ytterligare några. Vid sidan om hjälper han även till att kontakta andra arbetsgivare i kommunen som är redo att anställa dem som praktiserat. Det har lett till att några har fått andra praktikplatser eller anställning.

Men nu har satsningen tagit ännu större form i och med ett samarbete med Åredalens folkhögskola. Kursen, som består av yrkessvenska samt svenska för körkortsteori, har blivit en del av statens riktade satsning för asylsökande under hösten 2016.

I november deltar cirka 25 asylsökande i kursen som leds av Urban Widholm och Samuel Olofsson. I december körs ytterligare en kurs för lika många deltagare. När LT besöker en kursdag varvas glosor och praktiska övningar med goda råd inför en etablering på den svenska arbetsmarknaden.

– Tala högt och fokusera alltid på vad du kan, vad du vill och vad du har för mål, säger Samuel Olofsson och exemplifierar att svaret "jag vill stanna i Sverige" inte räcker som mål eftersom alla vill det.

Han säger till klassen att det krävs ärlighet, fokus, målmedvetenhet och ansträngning.

– Ni får aldrig säga att "ni inte kan" på en arbetsplats. Ni ska säga "hur löser vi det här?". Det kan ta lite längre tid, men tillsammans hjälps man åt.

En bit in i kursen ska klassrumsundervisningen övergå i praktik och när månaden är slut ska deltagarna kunna så mycket rutiner och specifika svenska ord som används när man städar och synar stugor och hotellrum eller diskar i restaurangerna att de kan ta en anställning. Det i sig innebär att de tjänar egna pengar och kan finansiera ett eget boende i takt med att Migrationsverket nu successivt avvecklar asylboendena i kommunen, berättar Urban Widholm.

– Därför går vi i kursen även igenom hur de lägger upp en budget månad för månad om de får ett jobb, säger han.

LÄS OCKSÅ: Asylboende i Kall läggs ner - personal varslas: "Det känns helt förjävligt"

Men han är noga med att det inte finns några garantier att alla hittar ett jobb som leder till en egen inkomst och även hittar ett boende. Men på den sista punkten pågår just nu flera ansträngningar inom kommunen där privatpersoner och företagare hjälper till att förmedla boende åt de som hittat en sysselsättning.

– Jag kan inte lova er att jag kan klara det, men jag ska ge er så mycket kunskap att ni kan gå till ett hotell i Piteå eller Göteborg eller var ni än flyttar och om ni så flyttar till ett annat land, säger Urban Widholm.

Annons