Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har du ett riskbruk?

Jämtar dricker inte mer alkohol än några andra i Sverige. Men 18 procent av männen och tio procent av kvinnorna dricker tillräckligt för att det på sikt kan leda till missbruk.

Annons

Genom en uppmärksamhetsvecka på länets hälsocentraler uppmärksammas våra alkoholvanor. Uppmärksamhetsveckan är en del i riskbruksprojektet som genomförs av Statens folkhälsoinstitut, ett projekt som går ut på att lyfta fram distriktssköterskornas arbete inom folkhälsovården.

– Under veckan kommer alla besökande till primärvården få möjlighet till att anonymt svara på en enkät med alkoholfrågor. Enkäterna kommer sedan att samlas in och sammanställas för att se hur alkoholvanorna ser ut bland de besökande, berättar Ingrid Haglund, barnmorska vid Frösöns hälsocentral.

Ett riskbruk är inte ett missbruk av alkohol utan är ett begrepp som sjukvården använder för att uppmärksamma riskabel alkoholkonsumtion som på sikt skulle kunna leda till ett missbruk.

I Jämtlands län dricker 18 procent av männen och tio procent av kvinnorna alkohol på ett sätt som gör att de riskerar att få psykiska och fysiska skador och bli alkoholberoende, enligt statistik från Statens folkhälsoinstitut.

– Genom uppmärksamhetsveckan vill vi få folk att öppna upp ögonen för riskbruk. säger Gunnel Holmqvist, sjuksköterska.

Att prata om sina alkoholvanor anses av många vara tabubelagt.

– Att berätta hur mycket man dricker är lite av tabu. Vi försöker ta upp det som en naturlig del och prata om det på ett lättsamt vis. Frågar vi inte kanske inte folk ser det som ett problem eftersom vi inte tagit upp det. Att bara ställa frågan kan ha betydelse för att folk ska börja fundera över sina vanor, säger Ingrid Haglund.

– Många kan ha ett riskbruk utan att de vet om det, de kanske dricker för att döva smärta eller för att kunna somna och det är också en typ av riskbruk, säger Britta Ahlin, distriktssjuksköterska vid Odensala hälsocentral.