Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här dras i trådarna för mer kunskap i svenska

Här är syjuntan som inte lägger fokus på själva hantverket. I stället är det svenskan som är huvudsyftet under den återkommande systugan för invandrarkvinnor.

Annons

Det är Röda korset som tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan arrangerar systugan.

– Det finns ett behov för invandrarkvinnor att komma ut och träffas. Dels för att de inte ska sitta hemma ensamma, dels för att de ska få öva sig på det svenska språket, säger Eva Åslund som är engagerad i både Röda korset och Studieförbundet vuxenskolan.

En gång i veckan träffas en grupp invandrarkvinnor i Vuxenskolans lokaler i centrala Svenstavik. På plats är personal från Röda korset.

– Syftet är inte att vi ska lära dem att sy. Poängen är att vi ska prata svenska med dem så att de få en anledning att lära sig, berättar Ester Festin, från Röda korsets Hackåskrets.

Och kvinnorna som är med behöver heller ingen utbildning i att handarbeta. De flesta av dem är vana handarbetare, vissa har till och med arbetat som sömmerskor.

Deltagarantalet varierar från vecka till vecka. Som mest har det varit tolv kvinnor med under studiecirkeln. När LT besöker systugan är det en handfull kvinnor på plats. En av dem är Razieh Karimr.

– Jag håller på att sy gardiner. Det är mycket roligt, berättar hon och visar upp två tygstycken som precis fållats upp och fått varsin kanal.

Materialet som kvinnorna använder sig av är till viss del inköpt av Studieförbundet vuxenskolan, men de flesta tyger och garner är skänkta av privatpersoner. Symaskinerna är också hoplånade. Men det behövs mer material och maskiner.

– Vi tar gärna mot material som de kan använda, vi skulle framförallt behöva fler symaskiner, säger Ester Festin.