Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Centerpartiet några vänner kvar?

Det är fortfarande oklart vilka som kommer att styra i Östersunds rådhus de närmaste fyra åren. Just nu lutar det åt ett rödgrönt styre med tre kvinnliga toppnamn och en mansdominerad borgerlig opposition. En koalition med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ledda av AnnSofie Andersson (S), Christina Hedin (V) och Karin Thomasson (MP) är under förhandling.

AnnSofie Andersson blev beroende av Vänsterpartiets stöd när det stod klart att Bosse Svensson (C) kryssat sig förbi Carina Asplund (C) i personvalet. Asplund tillhör den S-vänliga falangen. Bosse Svensson gick till val på att inte regera med Socialdemokraterna. Just nu verkar det som om han blir gruppledare för ett parti som på papperet inte har några vänner alls.

Det blev dålig stämning bland de borgerliga när Centerpartiet gick in i en koalition med Socialdemokraterna mitt i mandatperioden. Tre dagar före valet skrev Pär Jönsson (M) och Pär Löfstrand (FP) en debattartikel där de angrep C för att skicka motstridiga signaler till väljarna. De hade fog för sin kritik. Splittringen inom Centerpartiet har varit uppenbar länge, inte bara i frågan om samarbetet med Socialdemokraterna utan också i Lillängefrågan där partiets företrädare de facto har röstat olika.

Bosse Svensson ska leda ett parti som har tappat nästan var tredje röst i Östersund sedan millennieskiftet. I procent räknat har de fallit från 24 till 13,6 sedan valet 2002. I årets val är Centerpartiet det enskilda parti som tappat flest röster.

Det är svårt att veta hur mycket som beror på en central ”Stureplanseffekt” och hur mycket som handlar om minskat förtroende för de lokala företrädarna. Man kan i alla fall konstatera att partiet började tappa röster i tusental i varje val efter Per Söderbergs avgång 2005.

Det blir intressant att se om Bosse Svensson försöker hitta tillbaka till ett samarbete med de andra borgerliga partierna, eller om han tänker köra sitt eget lopp. Det senare kan passa honom fint. Då har han fyra år på sig att profilera sig som en röst i kommunen.

Valresultatet i Östersund är tankeväckande på flera sätt. De enda som har förlorat väljare är S och C, som vardera har tappat runt fyra procent. Valets enda egentliga segrare är Sverigedemokraterna, som ökade med 1 500 röster eller 3,66 procent.