Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Centern skådat ljuset?

Annons

Försöker Centerpartiet vinna tillbaka lite trovärdighet som landsbygdsparti? Det fanns vissa tecken på det vid partistämman. I flera av de tongivande debatterna låg fokus mer på Kallak än Stureplan.

Frågan är om det kan rädda partiet från att ramla under fyraprocentsspärren.

Stämmans beslut att ge kommunerna vetorätt mot uranprospekteringar var en lobbyseger för de jämtländska ombuden. Det var på sätt och vis också det urgamla kravet på återbäring från vattenkraften. Partiet ska från och med nu verka för att elproducerande kommuner får tillbaka en större del av fastighetsskatten.

En obesvarad fråga är hur det kommer att rimma med skatteutjämningssystemet. Det blir bra för vattenkraftkommunerna, men blir det också bra för de glesbygdskommuner som inte producerar någon el?

Annie Lööfs röda skynken är de tre S:en; Staten, Skatterna och Socialdemokratin. Den djupa avskyn mot skatter som hon delar med partiets nyliberaler, avgjorde en hård strid om gruvskatt. Sverige skänker praktiskt taget bort sina mineraltillgångar i dag.

I andra länder får gruvbolagen betala mellan fem och 30 procent i skatt. Här går en halv promille tillbaka till staten.

Många ombud på centerstämman ville ha en lokal gruvskatt, men här segrade partistyrelsens linje med knapp marginal, 199 röster mot 195.

På riksplanet är Centerpartiet numera så litet att det nästan är försumbart, som Tage Danielsson en gång uttryckte det. Avtrycken i höstbudgeten gick knappt att urskilja med blotta ögat.

Men två segrar i viktiga profilfrågor som uranprospektering och återbäring på vattenkraften kan ge partiet tillbaka lite av trovärdigheten hos kärnväljarna. Det kan behövas, för nu utmanas de av i stort sett alla partier i sin gamla paradgren, landsbygdsfrågan. Det är nog bara där som Centerpartiet fortfarande kan tävla.